Nauka

Napravili proteze za kičmene pršljenove

Napravili proteze za kičmene pršljenove
Napravili proteze za kičmene pršljenove

TOMSK - Ruski naučnici u Sibiru stvorili su jedinstvene proteze za kičmene pršljenove - radi se o keramičkim protezama, koje su po svojoj građi identične koštanom tkivu.

Naučnici Tomskog univerziteta i Instituta za fiziku čvrstoće i poznavanje materijala napravili su implant koji urasta u koštano tkivo, a organizam pacijenta ga ne odbacuje.

Danas se u medicini uglavnom koriste metalne proteze koje ne odgovaraju u potpunosti ljudskom organizmu. Često nastaju komplikacije i upalni procesi koji zahtijevaju dodatno liječenje i ponovne operacije. Ruski "nou-hau" omogućava izbjegavanje ovih neprijatnosti.

Nova, keramička proteza ima poroznu strukturu i faktore rasta koji poboljšavaju regeneraciju koštanog tkiva prilikom urastanja.

Zahvaljujući tome što je prema građi bliska kostima, ona ne izaziva nikakve postopercione komplikacije i infekcije, pa samim tim nema potrebe za operacijama radi vađenja implantanta ili njegove zamjene.

Ove proteze pokrivaju se specijalnim ljekarskim preparatima koji olakšavaju ugradnju u organizam.

Eksperimenti dokazuju efikasnost tehnologije, pa su najavljeni prvi prototipi "kejdževa" - vještačkih kičmenih pršljenova.

Naučnici, za sada, nisu spremni da tačno kažu kad će se nove proteze pojaviti u redovnoj ljekarskoj proceduri, ali ističu da će sva potrebna ispitivanja biti završena u najskorijoj budućnosti, prenosi Glas Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije