Nauka

Napravljen 3D model mozga neandertalca

Napravljen 3D model mozga neandertalca
Foto: N.N. | Napravljen 3D model mozga neandertalca

Naučnici su prvi put pokušali da naprave trodimenzionalni model mozga neandertalca, što je originalan pristup koji bi mogao da pomogne boljem razumijevanju tog ljudskog rođaka, iako ne i rješavanju misterije njegovog nestanka.

"Pokušaj da se u 3D rekonstruiše mozak u unutrašnjosti fosilne lobanje je potpuno nova stvar", rekao je Naomiči Ogihara, jedan od autora istraživanja koje spaja "fizičku antropologiju, mehanički inženjering i neuronauku".

Da bi izveli rekonstrukciju, naučnici su na osnovu magnetnih rezonanci gotovo 1.200 ljudi napravili model onoga što nazivaju "prosječnim" mozgom homo sapiensa iz 21. vijeka.

Zatim su digitalno "deformisali" taj tip mozga da bi odgovarao lobanjama neandertalaca i drevnih homo sapiensa.

"Još uvijek smo daleko od dobrog razumijevanja mozga praistorijskih ljudi, ali svaki mali korak u tom smjeru je koristan", rekao je Antoan Balzo, paleoantropolog iz Muzeja čovjeka.

Rekontrukcija je pokazala da je "homo sapiens imao značajno drugačiju morfologiju mozga, uključujući i veći mali mozak", navodi se u studiji koja je danas objavljena u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports).

Neandertalci su se pojavili u Evropi, centralnoj Aziji i Bliskom istoku prije oko 200.000 godina. Nestali su prije oko 30.000 godina, ali se ne zna zbog čega.

"Postoje stvarne morfološke razlike između mozgova dvije vrste, što može dovesti do razlika u kognitivnim i socijalnim kapacitetima. Te razlike bi mogle biti suptilne, ali i suptilna razlika se može pokazati značajnom kada dođe do prirodne selekcije", ocijenio je Naomiči Ogihara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije