Nauka

Naučnici na pragu otkrića "vanzemaljskog" u Velikoj piramidi?

Naučnici na pragu otkrića "vanzemaljskog" u Velikoj piramidi?
Foto: Ilustracija | Naučnici na pragu otkrića "vanzemaljskog" u Velikoj piramidi?

Tron od gvožđa, baš onaj kakav se prikazuje u “Igri prijestola“ možda se krije unutar Velike piramide u Gizi.

Profesor Đulio Malji iz Politehničke akademije u Milanu vjeruje da se tron faraona Keopsa, izrađen od vanzemaljskog metala, tačnije meteoritskog gvožđa krije u dubini Velike piramide.

Još 1922. godine otkriveno je da su stari Egipćani koristili metal svemirskog porekla za izgradnju važnih stvari. Upravo zbog toga gvozdeni tron ne bi bio nikakvo iznenađenje.

“U tekstovima ispisanim na zidinama piramide piše da je faraon, prije nego što je dostigao zvijezde sjevera, morao da prođe kroz ’kapije neba’ i ’sjedne na svoj gvozdeni tron’“, kaže dr Malji.

Inače, inženjeri sa Univerziteta u Kairu dizajniraju fleksibilnog robota koji će ući u piramidu, istražiti svaki njen ćošak i tako dokučiti šta se sve krije u građevini staroj 4.500 godina. Robot će moći čak i da buši rupice kroz koje će kamerom snimati.

“Najveći je izazov da dizajniramo robota tako da može da se provlači i kroz najmanje rupe“, kaže istraživač dr Džan-Batist Muret dodajući da će rupe koje će bušiti biti jako male kako se ne bi oštetio izgled piramide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije