Nauka

Naučnici otkrili kako vratiti ciklus i plodnost ženama svih dobi

Naučnici otkrili kako vratiti ciklus i plodnost ženama svih dobi
Naučnici otkrili kako vratiti ciklus i plodnost ženama svih dobi

BIRMINGEM - Naučnici su objavili da su otkrili način kako preokrenuti proces menopauze. Otkriće je odmah proglašeno jednim od najvećih u posljednje vrijeme.

Prvi testovi pokazuju da im je pošlo za rukom 'podmladiti' jajnike kod žena pomoću tretmana krvlju koji se inače koristi za brže zacjeljivanje rana. Kod mnogih žena, uključujući i jednu 40-godišnjakinju koja je prije par godina ušla u ranu menopauzu, menstrualni ciklus je ponovno uspostavljen.

Istraživanje koje su proveli naučnici iz Atine predstavljeno je na godišnjem susretu Udruženja evropskih ljekara humane reprodukcije i embriologije održanom u Finskoj, piše The New Scientist.

Naučnici su uzeli obogaćenu krvnu plazmu koja podstiče rast tkiva te tako podspješuje zacjeljivanje oštećenih kostiju i mišića. Tu su plazmu ubrizgali u jajnike žena kod kojih je proces menopauze već počeo te ustanovili da se nakon postupka menstrualni ciklus ponovno uspostavlja.

Iz tih ponovo pokrenutih menstrualnih ciklusa, naučnici su uspjeli prikupiti i oploditi jajne ćelije koje će kasnije, nadaju se doktori, biti moguće usaditi u maternicu. Ovaj zadnji korak još nije potvrđen u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije