Nauka

Naučnici otkrili masovnu grobnica iz Drugog svjetskog rata

Naučnici otkrili masovnu grobnica iz Drugog svjetskog rata
Naučnici otkrili masovnu grobnica iz Drugog svjetskog rata

AMSTERDAM - Holandski naučnici saopštili su da su otkrili dosad nepoznatu masovnu grobnicu na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora "Bergen-Belsen", gotovo 70 godina pošto je oslobođen.

U tom logoru nacisti su između 1941. i 1945. godine ubili 70.000 ljudi.

Masovna grobnica, razmjera 16 puta četiri metra, otkrivena je na osnovu svjedočenja bivših logoraša i, kako se smatra, u njoj je sahranjen aktivista holandskog Pokreta otpora Jan Vershure, objavila je holandska televizija Nieuwsuur.

Tačnu lokaciju grobnice pronašao je Vershureaov unuk, pošto je razgovarao sa preživjelima, prenijeli su svjetski mediji.

"Jedan od njih dao mi je mapu, na kojoj je ucrtao gdje je moj djeda sahranjen", rekao je Vershure za holandsku televiziju.

Na tom mjestu, na kraju glavnog puta bivšeg koncentracionog logora, sada se nalazi poljana.

"Međutim, zakoni lokalne jevrejske zajednice ne dozvoljavaju bilo kakva iskopavanja na ovom mjestu 'iz religioznih razloga', tako da je dalja istraga nemoguća", rekao je direktor Memorijalnog centra "Bergen-Belsen" Jens-Kristijan Vagner.

"U svakom slučaju, cijeli logor proglašen je grobljem", dodao je on.

"Bergen-Belsen" oslobođen je 15. aprila 1945, a britanska vojska ga je spalila da bi spriječila širenje bolesti kao što je tifus.

Većina od 70.000 logoraša, koji su umrli tokom pet godina, sahranjeno je u masovnim grobnicama oko logora, a najmanje 10.000 u samom logoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije