Nauka

Naučnici otkrivaju tajnu skulpture glave misterioznog kralja

Naučnici otkrivaju tajnu skulpture glave misterioznog kralja
Foto: Tanjug/AP | Naučnici otkrivaju tajnu skulptura glave misterioznog kralja

Skulptura glave jednog misterioznog kralja, stara skoro 3.000 godina, nađena u Izraelu podstakla je naučnike da pokušaju da odgonetnu koga predstavlja.

Ta skulptura je izuzetno redak primjer figurativne umjetnosti iz Svete zemlje tokom 9. vijeka prije nove ere - perioda koji se povezuje s biblijskim kraljevima.

Skulptura je doboro očuvana, nedostaje joj samo dio brade.

Naučnici su sigurni da predstavlja kralja jer ima krunu, ali ne znaju kog, ni kojim kraljevstvom je mogao da vlada.

Arheolozi su pronašli tu minijaturnu figuru, pet santimetara visoku, tokom iskopavanja na nalazištu Abel Bet Makah, južno od granice Izraela s Libanom, kraj grada Metule.

Nalazište su identifikovali arheolozi u 19. vijeku, u kome je tada bilo selo Abil al Kamh, a grad sličnog imena pominje se u Knjizi kraljeva.

U 9. vijeku pre nove ere postojala je Aramejska kraljevina sa sedištem u Damasku na istoku, feničanski grad Tir na zapadu i izraelsko kraljevstvo sa glavnim gradom Samarijom na jugu.

U pomenutoj knjizi mesto se pominje na listi gradova koje je napao aramejski kralj Ben Hadad u borbi protiv izraelskog kraljevstva.

Skulptura je odmah izložena u Muzeju Izrael u Jerusalimu, a detaljan izveštaj o eksponatu biće objavljen u junskom izdanju žurnala Bliskoistočna arheologija.

Eran Arije, kustos muzeja, rekao je da je skulptura jedinstvena jer u Gvozdenom dobu nije bilo figurativne umetnosti, a ova je izuzetnog kvaliteta od fajansa, materijala od kog se izrađivao nakit i figurine ljudi i životinja u drevnom Egiptu i na Bliskom istoku.

Frizura misterioznog kralja izgleda slično onako kako su drevni Egipćani predstavljali narode Bliskog istoka, rekla je arheološkinja Naama Jahalom-Mak s Hebrejskog univerziteta.

S obzirom da se datum stvaranja skulpture ne može tačno utvrditi, lista potencijalaih kraljeva koje bi mogla da predstavlja je duga, i odgonetanje identiteta liči na igru.

Iskopavanja na mestu gde je glava nađena nastaviće se ovog mjeseca. Za sada se ne zna da li je ona dio veće figure ili je napravljena samo glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije