Nauka

Naučnici pročitali najstariji biblijski tekst ikad pronađen (VIDEO)

Naučnici pročitali najstariji biblijski tekst ikad pronađen (VIDEO)
Naučnici pročitali najstariji biblijski tekst ikad pronađen (VIDEO)

Naučnici su konačno uspjeli da dešifruju najstariji biblijski tekst ikad pronađen.

Dve hiljade godina star svitak pronađen je prije više decenija, ali dosad nije mogao biti pročitan, jer je bio toliko osjetljiv, da bi se potpuno raspao u slučaju da ga neko razmota.

Međutim, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, utvrđeno je da je na svitku ispisan dio iz Knjige Levitske što je prvi fizički dokaz stare teorije da je Stari zavjet stariji od 2.000 godina.

Otkriće je objavljeno u “Science Advances”, a rad potpisuju istraživači iz Kentakija i Jerusalima.

Oni su koristili alat pod nazivom “virtuelno razmotavanje”, koje omogućava 3D digitalnu analizu snimka dobijenog pod rendgenskim zracima.

Koristeći to, naučnici su prvi put uspjeli da pročitaju svitak, a da ga ne razmotaju.

“Ne možete ni da zamislite kakvo je zadovoljstvo vladalo u laboratoriji”, rekla je Pnina Šor iz Instituta za antikvitete u Izraelu koja je učestvovala u studiji.

Digitalna tehnologija koju je finansirao Google i Američka fondacija za nauku, biće open-source softver već dokraja sljedeće godine.

Istraživači se nadaju da će upotrebom ove tehnologije uspjeti da zavire u mnoge drevne spise koji zbog krhkosti materijala na kom su pisani, dosad nisu bili pročitani. Među njima su i Zapisi s Mrtvog mora i papirusi pronađeni nakon erupcije Vezuva 79. godine.

Istraživači vjeruju da se ova tehnologija može primijeniti na razna polja forenzike, bezbjednosti i očuvanja kulturnog blaga.

Biblijski svitak koji je ispitivan u ovoj studiji otkrio je arheolog Ain Gedi 1970. u jednom starom jevrejskom selu u blizini Mrtvog mora. Njih je još davno zahvatio požar, ali je suva klima ovog podneblja uspjela da očuva svitke. Ipak, oni su toliko krhki, da bi i na sam dodir mogli da se pretvore u prah i sve do sad nisu pročitani.

(NN, b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije