Nauka

Naučnici spremili "eliksire mladosti" - neki već u apotekama

Naučnici spremili "eliksire mladosti" - neki već u apotekama
Naučnici spremili "eliksire mladosti" - neki već u apotekama
N.N.

Laboratorije ruskih naučnika spremaju eliksire mladosti, a Aleksej Karnauhov presadio je sebi nedavno vlastitu koštanu srž, s ciljem da doživi 150 godina.

Prije toga je kriolog Anatolij Bruškov napravio injekciju sa drevnom bakterijom koja je milionima godina živjela u vječno zamrznutom tlu /prema Frostu/.

Istovremeno, akademik Vladimir Skulačov stavljao je sebi u oči kapi sa supstancom protiv starenja koju je sastavio u vlastitoj laboratoriji. On je tako uspio da se izliječi od katarakte.

Sada Skulačovljeva laboratorija radi na preparatu koji bi trebalo da bude dostupan svima, a koji liječi od svih bolesti izazvanih starenjem.

Skulačov se bavi proučavanjem rada mitohondrija. Prema njegovoj hipotezi, one u ćelijama imaju "funkciju agregata". Vremenom, ta njihova funkcija slabi usljed oksidacije.

"Ako se deblokira taj mehanizam, ljudi će biti zdravi do starosti", tvrdi Skulačov i objašnjava:

"To nije besmrtnost. Riječ je o tome da se čovječanstvo izbavi od ponižavajućeg stanja oronulosti pred kraj života. U prirodi postoje vrste životinja koje ne stare, na primjer, mnogi krokodili, pojedine kornjače i grenlandski kit. Gola krtica, koja je pronađena u Africi, živi 30 godina, odnosno 10 puta više nego obični miševi".

Vladimir Skulačov je 2004. godine zajedno sa svojim sinovima, biologom Maksimom i matematičarem Inokentijem, izveo formulu nove supstance koja može usporiti starenje.

Oni su je nazvali "es-ka-ku" /SkQ/. Ta supstanca snabdijeva membrane prirodnim antioksidansima. NJena efikasnost provjerena je na životinjama.

Stariji Skulačovljev sin Maksim rukovodi laboratorijom "Mitoteh", koja se bavi pravljenjem lijekova za ljude na osnovu "es-ka-ku" supstance, prenosi "Ruska reč".

Ova ideja privukla je ruske oligarhe, tako da je 2005. godine vlasnik kompanije "Bazovij element" Oleg Deripaska uložio u projekat 15 miliona dolara, ali je sa početkom ekonomske krize 2008. godine obustavio finansiranje. Od tada su projekat podržavali privatni investitori i kompanija "Rosnano".

U procesu izrade "tableta besmrtnosti" Skulačovljeva laboratorija proizvela je surutku za pomlađivanje pod nazivom "Mitovan", a takođe i kapi "Vizomitin", koje otklanjaju problem "suvih očiju". One se već nekoliko godina prodaju u ruskim apotekama. Sada je taj preparat na kliničkom testiranju u SAD.

Za prodaju na ruskom tržištu priprema se i "Vizomitin forte", novi preparat za oči. "Povećali smo dozu deset puta da bi lijek bio efikasniji. Cilj nam je mrežnjača u zadnjem dijelu očne jabučice", objašnjava Maksim Skulačov.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije