Nauka

Nikola Tesla prije 118 godina izmislio dronove-bombardere

Nikola Tesla prije 118 godina izmislio dronove-bombardere
Nikola Tesla prije 118 godina izmislio dronove-bombardere

Slavni naučnik Nikola Tesla još davne 1898. godine podnio je patent za pronalazak koji predstavlja preteču današnjih dronova-bombardera, otkrio je američki naučni magazin "Popular sajens".

Na sajtu ovog magazina (Popsci.com) objavljen je nacrt revolucionarnog Teslinog izuma, neke vrste robota-ubica, za koje je sam naučnik tvrdio da bi "zbog svoje neograničene razorne moći mogao da obezbjedi rješenje svih sukoba i trajan mir u svijetu".

Vojni stručnjaci i istoričari, sagovornici Informera, uvjereni su da bi ovaj Teslin projekat, da je zaživio, promjenio tok istorije.

Nikola Tesla je u novembru 1898. godine predao patent, za koji je tvrdio da može da ima ogroman naučni i komercijalni značaj, ali da istovremeno ima i neograničenu moć uništavanja.

“Pronalazak o kojem govorim imao bi višestruku namjenu i značaj. Mogao bi da služi za prenošenje pisama, stvari, objekata i materijala, za uspostavljanje komunikacije sa neistraženim područjima, za dobijanje informacija o tim područjima, za hvatanje životinja poput kitova, za mnoge druge naučne, tehničke i komercijalne svrhe... Međutim, osnovna vrijednost ovog pronalaska bila bi njegova očigledna i neograničena razorna moć, koja bi, sama po sebi, zbog straha od upotrebe riješila sve sukobe i donijela trajan mir u svijetu”, napisao je Tesla u obrazloženju svog patenta, a onda objasnio kako bi on funkcionisao:

“Ovaj pronalazak se u potpunosti razlikuje od svih dosadašnjih, jer su svi prethodni podrazumjevali mehaničku vezu između objekta i onog koji upravlja objektom, bilo da je ta veza ostvarivana putem žice ili nekog drugog materijala. Moj pronalazak podrazumjeva upravljanje objektom pomoću talasa ili impulsa, koji bi mogli da prolaze kroz zemlju, vodu ili vazduh i koji bi u potpunosti kontrolisali objekat sve dok je on u njihovom dometu”, obrazložio je Tesla svoju ideju.

Istoričar Srđan Cvetković smatra da bi takvo moćno oružje kao što je bio Teslin dron sigurno spriječilo Prvi i Drugi svjetski rat jer bi se svijet plašio samouništenja.

“Istorija je pokazala da su sa pojavom opasnih oružja izostali veliki svjetski sukobi. Ono što je sigurno jeste da bismo umjesto pravog sukoba već od početka 20 vijeka imali Hladni rat između velikih sila koje se nikada nisu podnosile. Oni ne bi kretali jedni na druge, ali bi ratovali uticajem i ekonomski, kao i danas. Takođe, Teslino oružje bi sigurno napravilo i drugačiju raspodjelu moći među velikim silama. Tada bi to oružje mogle da kupe carska Rusija i carska Njemačka, koje bi možda do dan-danas ostale najveće svjetske sile”, smatra naš sagovornik.

 

Dronovi zaživeli tek vek kasnije

Koliko je Teslin pronalazak bio revolucionaran govori i podatak da su dronovi kao sredstvo u ratovanju počeli da se koriste tek vijek kasnije.

U međuvremenu, tokom Prvog svjetskog rata pojavio se projekat "Ketering bag", koji je funkcionisao poput drona-bombardera, ali je konstruisan suviše kasno da bi bio upotrebljen u Velikom ratu.

Međutim, po završetku Drugog svjetskog rata, atomska bomba je preuzela primat "superoružja", čija je moć sprečavala velike sile da se lako upuste u nove sukobe. 

(Informer, Popular sajens)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije