Nauka

Nikola Tesla "zracima smrti" izazvao Tungusku eksploziju? (VIDEO)

Nikola Tesla "zracima smrti" izazvao Tungusku eksploziju? (VIDEO)
Nikola Tesla "zracima smrti" izazvao Tungusku eksploziju? (VIDEO)

Filozof i esteta dr Velimir Abramović, brat čuvene Marine Abramovič i najveći živi poznavalac djela Nikole Tesle otkriva iza koje velike katastrofe se krije Teslin poslednji eksperiment.

Tunguska eksplozija je naziv za nerazjašnjenu katastrofu koja se odigrala 1908. u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske… Bila je to najjača eksplozija koja se ikada desila na zemlji, jačine 2.000 bombi bačenih na Hirošimu!

Na površini od 2.000 kvadratnih kilometra pokošeno je oko 80 miliona stabala, koja su bila presečena poput trske i ležala strogo radijalno sa vrhovima od centra.

Iako se desila u veoma slabo naseljenom području, nekoliko očevidaca opisalo je ovu kataklizmu kao “iznenadnu pojavu velikih vatrenih kugli na nebu sjajnih kao Sunce”.

Sama eksplozija čula se do hiljadu kilometra od epicentra, a seizmički talasi su dvaput opisali Zemljinu kuglu i bili su registrovani seizmografima širom planete.

Ubrzo je izdato zvanično saopštenje da je eksploziju najvjerovatnije izazvao kameni meteorit prečnika oko 50 metara, koji se raspao i sagorio na visini od oko 8 kilometra iznad površine.

Trebalo je da prođe 20 godina da prva naučna ekspedicija dođe na mjesto ove katastrofe.

Vodio ju je ruski istraživač Leonid Kulik. Međutim, uprkos zvaničnim rezultatima istrage, nije bio pronađen nikakav udarni krater.

Kako je onda došlo do eksplozije kad ni kometa ni meteorit ne eksplodiraju samostalno, pitali su se naučnici?

– Tunguska eksplozija djelo je jednog čovjeka, genija rezonance, Nikole Tesle – počinje priču na predavanju o srpskom geniju i gospodaru elektriciteta, u biblioteci “Milutin Bojić” filozof i esteta dr Velimir Abramović najveći živi poznavalac Teslinog djela.

– Ruski naučnici se slažu sa tim da je Tesla to mogao da uradi sa čuvene kule Vanderklif u kojoj se nalazila njegova laboratorija, a koja je 1908. bila u funkciji. Tri mjeseca prije eksplozije, Tesla je poslao svog saradnika u vašingtonsku kongresnu biblioteku da trebuje mape Sibira, i to baš tunguske oblasti. Podatak o tome postoji u Vašingtonskoj biblioteci koja redovno ažurira svaki zahtjev, svako potraživanje – objašnjava Abramović.

Da li je Vanderklif toranj imao dovoljno snage da svojim dejstvom prouzrokuje Tungusku eksploziju, prema Abramovićevim riječima, najbolje opisuju riječi ruskog akademika Dimitrija Strebkova:

“Apsolutno, jer tačno znam da je prečnik kondenzatora, koji je stajao na vrhu imao mogućnost primanja električnog pražnjenja i do 10.000 ampera. To je impuls, a napon, koji on dobija dostiže 100 miliona volti – izjavio je svojevremeno Strebkov nastavljajući:

“Ako pomnožimo taj impuls i napon, dobijamo 1 teravat. Jedan teravat – to je energija u impulsu koju je mogao dobiti Tesla prije 100 godina i koju još uvijek niko nije mogao dobiti, jer je maksimum koji mi prenosimo 1 milion kilovati, u našim linijama, ovo je 1000 puta manje. Sada je kod nas napravljen generator od 3 miliona volti i smatra se da je to velika sreća. Tesla je dobijao 100 miliona volti bez ikakvih problema“.

Kada je vidio strahotu eksplozije, Tesla nije imao ništa protiv toga da se Vanderklif toranj sruši.

– U nedjelju, 4. jula, 1917. američka vojska je minirala Vanderklif toranj. U tom trenutku Tesla je izlazio iz voza… Na stanici u Čikagu prišao mu je poštar s telegramom u kojem je pisalo da je kula srušena. On je samo uzeo telegram, pročitao ga, zatvorio i stavio u džep. Do kraja života nije dao nijedan komentar o rušenju kule… To ne znači ništa drugo do da se slagao s tim – objašnjava Abramović preporučujući nam na kraju razgovora da pogledamo film pukovnika raketno-kosmičke odbrane Vitalija Pravdivceva “Vlastelin mira Nikola Tesla” i ostavljajući priču o tome zašto više od 50 godina srpski režimi ne daju na javan uvid obimnu Teslinu tehničku dokumentaciju od oko 60.000 naučnih dokumenata nove nauke, nauke budućnosti koja sakuplja prašinu u Teslinom muzeju!

(NN/telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije