Nauka

Nobelovca nagradili sa 200 dolara

Nobelovca nagradili sa 200 dolara
Nobelovca nagradili sa 200 dolara

Japanski naučnik i pronalazač Šudži Nakamura danas ima više nego dovoljno razloga da bude srećan - upravo je on jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

Međutim, prije nekoliko godina poslodavci su ga za taj izum “nagradili“ sa 200 dolara.

Šudži Nakamura odranije je poznat u naučnim krugovima. Ipak je njegov rad na plavim svijetlećim diodama unio revoluciju na polju osvjetljenja. Uostalom, to je sada prepoznao i komitet za dodjelu Nobelove nagrade, koji ga je nagradio prestižnim priznanjem i pozamašnom novčanom sumom.

Ipak, šira svjetska javnost čula je za njega prije nekoliko godina kada je tužio svog poslodavca, japansku kompaniju “Ničija korporejšen“.

Za svoj genijalni izum Nakamura je od poslodavaca dobio svega 200 dolara! Zbog toga je odlučio da ih tuži i u januaru 2011. godine i izašao je iz četvorogodišnjeg spora sa znatno većom sumom.

Sud je odlučio da “Ničija korporejšen“ treba da isplati Nakamuri 840 miliona jena, tadašnjih 8,1 milion dolara, s obzirom na to da je zahvaljujući ovom izumu kompanija napravila mnoštvo novih patenata koji su im donijeli veliku zaradu.

“Ovoliko novca nije mogla da se dobije na sudu prije četiri godine, pa je ovo veliki korak za japanske inženjere zaposlene u korporacijama“, izjavio je tada Hidetoši Masunaga, Nakamurin advokat, prenio je "Njujork tajms". “Japansko društvo počelo je dramatično da se mijenja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije