Nauka

Nova ekspedicija istražuje sudbinu slavne avijatičarke Amelije Erhart

Nova ekspedicija istražuje sudbinu slavne avijatičarke Amelije Erhart
Nova ekspedicija istražuje sudbinu slavne avijatičarke Amelije Erhart

Američka ekspedicija u koju su uložena 2,2 miliona dolara, pokušaće da riješi jednu od najdugovečnijih misterija: Šta se tačno dogodilo slavnoj avijatičarki Ameliji Erhart koja je prije 75 godina nestala iznad južnog Pacifika.

Grupa naučnika, istoričara i spasilaca koja vjeruje da će saznati odgovor, prošle noći je iz Honolulua krenula na putovanje do zabačenog ostrva u pacifičkoj državi Kiribati, u nadi da će u njegovim vodama pronaći olupinu aviona Amelije Erhart.

Njihova radna teorija je da su avijatičarka i njen navigator Fred Nunan sletjeli na greben nedaleko od koralnog ostrva Nikumaroro, gdje su preživjeli kratko vrijeme.

"Sve navodi na zaključak da je avion sletio na tom grebenu i olupina bi trebalo da je tamo", kazao je Rik Gilespi, osnivač i direktor Međunarodne grupe za pronalazak istorijskih letjelica koja vodi potragu.

"Tražićemo tamo gdje bi trebalo da bude. Možda jeste, a možda nije tamo. Saznaćemo samo ako odemo tamo i potražimo je", dodao je.

Prilikom ranijih posjeta ostrvu nađeni su predmeti koji su mogli da pripadaju Amerliji Erhart i Nunanu, a eksperti kažu da se na fotografiji obale ostrva iz oktobra 1937. vidi mutan obris nečega što bi mogao da bude stajni trap aviona Amelije Erhart.

"To je šlag na torti", kazao je Gilespi i dodao da je ta slika samo dio dokaza prikupljenih tokom 24 godina na osnovu kojih je grupa napravila radnu teoriju.

Ta fotografija bila je dovoljna da podstakne Stejt dipartment da organizuje prikupljanje sredstava za privatno finansiranu ekspediciju, kao i da vlada Kiribatija potpiše ugovor sa grupom o saradnji u slučaju nekog otkrića, kazao je Gilespi.

S druge strane, ekspedicija koja će koristiti skoro 13.600 kilograma tešku specijalizovanu podvodnu opremu mogla bi da bude promašaj, ako njena teorija ne bude mogla da se dokaže u slučaju da je avion otplutao predaleko ili se raspao u sitne dijelove koji se ne mogu pronaći.

Druga grupa koja radi na osnovu drugačije teorije za ovu godinu planira putovanje do lokacije nedaleko od ostrva Haulend.

Amelija Erhart i Nunan letjeli su iz Nove Gvineje do ostrva Haulend, kada su 2. jula 1937. nestali tokom njenog pokušaja da postane prva žena koja je dovršila let oko svijeta.

Gilespijeva grupa prikupila je dovoljno novca za jednomjesečno putovanje pomoću pojedinačnih i korporativnih sponzora, uključujući kanal Diskaveri, koji planira da snimi dokumentarni film o ekspediciji i prikaže ga u avgustu, kao i 250.000 dolara besplatnih usluga Fedeksa za prenošenje podvodne opreme.

Ako misija uspije, riješiće misteriju koja zaokuplja pažnju svijeta od njenog nestanka.

Misija će trajati 26 dana, uključujući 10 dana potrage i 16 dana putovanja od Honolulua do koralnog ostrva. Članovi ekspedicije putovaće brodom Univerziteta Havaja za okeanografsko istraživanje.

Gilespijeva grupa će, pored ostalog, koristiti vozilo robota koje izgleda kao torpedo i služi za pretragu terena na dnu okeana, kao i drugo vozilo na daljinsko upravljanje koje će snimati fotografije.

Amelija Erhart bila je bila prva žena-avijatičar svijeta. U maju 1932. je preletjela Atlantik. Njen naredni podvig bio je let od Havaja do Kalifornije, kada je postavila rekord kao prva osoba koja je letjela sama sa Havaja u unutrašnjost kopna.

Na put oko svijeta je sa Nunanom krenula 1. juna 1937. Preletjeli su 22.000, a ostalo im je 7.000 kilometara kada je, ubrzo nakon polijetanja iz Nove Gvineje, njihov avion nestao nedaleko od ostrva Haulend u Tihom okeanu.

Ima tvrdnji da su ih američke vlasti poslale u špijunsku akciju, a srušili Japanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije