Nauka

Nova era astronomije: Otkrivene neutrino čestice

Nova era astronomije: Otkrivene neutrino čestice
Nova era astronomije: Otkrivene neutrino čestice

Specijalna opservatorija "IceCube" detektovala je 28 neutrino čestica na Antarktiku.

Ovo otkriće je izuzetno važno za fizičare, koji najavljuju revoluciju u astronomiji, jer pomenute čestice mogu dovesti do novog poimanja misterioznih fenomena u univerzumu, poput kosmičkih zraka.

Naučnici su na Južnom polu otkrili posjetioce koji nisu iz našeg solarnog sistema. Međutim, umjesto „malih zelenih“, oni su otkrili neutrino čestice, navodi Astronomi magazin.

Stručnjaci su otkrili 28 neutrino čestica, koje je detektovala specijalna opservatorija nazvana "IceCube" na Antarktiku.

Ovo otkriće je izuzetno uzbudljivo za fizičare koji smatraju da se pred nama sada nalazi potpuno nova era astronomije, zato što ovo otkriće može dovesti do novog poimanja misterioznih fenomena u univerzumu poput kosmičkih zraka.

„U pitanju je veliko otkriće. Mislim da je ovo jedno od najvažnijih otkrića u fizici. Ovo je velika stvar, možda čak i Nobelova nagrada u nastajanju“, rekao je fizičar sa Univerziteta „Erlangen-Nuremberg“ u Njemačkoj.

Otkriveni neutrini imaju milion puta više energije od onih koje emituje Sunce. Šta god da ih je stvorilo moralo je da bude izuzetno moćno, krajnje misteriozno ili i jedno i drugo.

Neutrini su izuzetno lagani i skoro da ne posjeduju masu. Univerzum ih je prepun, navode naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije