Nauka

Novi implant vraća pokretnost?

Novi implant vraća pokretnost?
Novi implant vraća pokretnost?

Svake godine najmanje pola miliona ljudi pretrpi povrede kičme bilo zbog saobraćajnih nezgoda, ozbiljnih padova i bolesti.

I dok su ovo zvanični podaci SZO, naučnici su na putu pronalska rješenja. Najnoviji eksperimenti na pacovima dali su iznenađujuće rezultate.

Naime, eksperiment je vršen na pacovu koji nije mogao da se kreće jer je njegova kičmena moždina bila potpuno presječena. Međutim, nakon revolucionarnog implanta on se danas kreće.

Naučnici u Švajcarskoj razvili su implant koji snabdijeva oštećenu kičmu pacova hemikalijama i električnim stimulansom za liječenje nerava i povratka pokretnosti, piše Voice Of America.

Stefani Lakur, asistent na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani, testirala je implant i uočila ohrabrujuće rezultate.

"Kombinovali smo elektrohemijske stimulacije kičmenog tkiva i zatim provjerili da li možemo da povratimo  pokretljivost zadnjih udova. I ustanovili smo da možemo, koristeći ovu tehnologiju bili smo u mogućnosti da tokom nekoliko nedjelja stimulišemo kičmu kod povrijeđenih životinja i omogućimo im da hodaju". Novi implant pod nazivom E-dura je elastično rješenje za upaljeno tkivo i oštećenja izazvana prethodnom tehnologijom krutih implanta, koji su izazivali trenje sa spoljašnjim slojem kičmene moždine pacova.

"Željeli smo implant koji bi mogao da ostane duže vrijeme u tijelu bez izazivanja štetnih efekata. Ovim implantom smo to i uspjeli", kaže Lakurova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije