Nauka

Novi robot ljudskog oblika trenira kao pravi sportista

Novi robot ljudskog oblika trenira kao pravi sportista
Foto: N.N. | Novi robot ljudskog oblika trenira kao pravi sportista

Tim naučnika sa Sveučilišta u Tokiju predstavio je prije nekoliko dana najsuvremeniji humanoidni robot – zapravo dva. Jedan se zove Kenshiro, a drugi Kengoro. Drugi se čak može znojiti pri fizičkim aktivnostima – na primjer sportskim aktivnostima.

Većina robota su postali strojevi za točno određenu upotrebu. Neki su dizajnirani za bojenje automobila, a drugi za nošenje tereta. Danas postoje roboti koji su u drugoj, višoj klasi: humanoidi. Cilj današnjih robota humanoida nije nužno ostvariti određeni zadatak, nego se žele imitirati ljudske sposobnosti. Stvoreno je nekoliko humanoida, a potonji, predstavljen od strane japanskog tima u Tokiju, potpuno je drugačiji.

Kengoro je humanoidni robot posebno dizajniran da oponaša ne samo kretanje ljudi, već i način na koji to oni obavljaju. Sposoban je praviti sklekove i trbušnjake, pri čemu se čak može znojiti kao i sportisti tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti. Istraživači su dali prioritet fleksibilnosti i humanoidnosti strukture ovih robota, a ne ciljati njihovu snagu i učinkovitost.

"Ograničenje konvencionalnih humanoida je da su napravljeni na temelju teorija konvencionalnog inženjeringa, mehanike, elektronike i informatike”, kaže jedan od istraživača. „Naša namjera je da se dizajn robota temelji na ljudskoj strukturu, uključujući mišićno-koštanu strukturu, senzorni živčani sustav i metodu obrade podataka u mozgu.

Zaista su uspjeli, jer osim vrlo sličnog ljudskog fizičkog izgleda, robota krasi humanoidni način kretanja i interakcija s vanjskim svijetom, do te mjere da nam robot postaje blizak.

Novostvoreni robot oponaša 13-godišnjeg dječaka pri vježbanju, a što se može vidjeti u videu ispod:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije