Nauka

Novo tumačenje čuvenog actečkog reljefnog diska

Novo tumačenje čuvenog actečkog reljefnog diska
Foto: N.N. | Novo tumačenje čuvenog actečkog reljefnog diska

MEKSIKO SITI - Jedan od poznatih artefakata koji se nalazi u Antropološkom nacionalnom muzeju u Meksiko Sitiju, disk uklesan kao reljef na kamenoj bazaltnoj ploči, nakon pola vijeka dobio je novo značenje.

To je disk prečnika blizu četiri metra koji se uzbraja među najljepše reljefe iz perioda Acteka, izvajan je negdje oko 1511. po nalogu posljednjeg actečkog vladara Momtezume ll (1502-1520) i kada su prrestonicu Tenoktitlan osvojili španski konkistadori na čelu sa Kortesom, našli su ovaj disk na jednoj platrforfmi u glavnom hramu.

Kada su španski osvajači sravnili actečku prestonicu, ovaj disk je nestao da bi bio pronađen zatrpan ispod glavnog trga Meksiko sitija 1790.godine, nedaleko od glavnog astečkog hrama gdie su ga Spanci prvi put videli.

Tada su mislili da je disk, težak 22 tone, sunčani sat, a lik u sredini da je actečki bog sunca Tonatiuh.

Ima i danas arheologa koji prihvataju to tumačenje centralnog lika, ali arheolog Dejvid Stjuart sa Univerziteta Teksasa u Ostinu ima drugo mišljenje, koje je prenio američki dovomesečnik za arheologiju "Arkeolodži " za juli/avgust ove godine iz meksičkog časopis "Arheolodžija meksikana".

Ovim je otvorio novu diskusiju oko prelijepog dijela actečkih vajara, koje Meksikanci smatraju da je dio njihovog nacionalnog identiteta.

Stjuart tvrdi da je lik u sredini diska portret kralja Acteka Montezume koji je tu prikazan kao Bog Sunca.

On je uvjeren da su Acteti svog vladara poistovećivali sa Bogom Sunca i da su često praktikovali da bogovima daju likove svojih gospodara.

To je portret, tvrdi Stjuart, jer na glavi ima kraljevsku krunu i poistovetili su ga sa bogom što inače u slučaju Montezume nije bio slučaj već je obično prikazan po strani kako nekom od bogova prinosi nešto na dar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije