Nauka

Odobreno začeće sa tri različita DNK

Odobreno začeće sa tri različita DNK
Odobreno začeće sa tri različita DNK

LONDON - Donji dom britanskog parlamenta danas je prihvatio zakon, kojim je prilikom vještačke oplodnje dozvoljena upotreba DNK dvije žene i jednog muškarca radi sprečavanja prenošenja genetskih bolesti.

Ovim je Velika Britanija faktički postala prva zemlja u svijetu koja je legalizovala ovaj medicinski postupak, čiji je cilj da se izbjegne prenošenje potencijalno smrtonosnih bolesti na potomstvo. 

Za zakon su glasala 382 poslanika, a 128 ih je bilo protiv. Zakon treba još da bude usvojen u Domu lordova, ali se glasanje predviđeno za 23. februar, smatra formalnošću. 

Žene, koje bi željele da se podvrgnu tretmanu začeća prema ovom zakonu, moraće prethodno da zatraže dozvolu britanske agencije za bioetiku - Agencije za ljudsku fertilizaciju i embriologiju. 

Procedura podrazumijeva da se modifikovana DNK in vitro metodom kombinuje sa DNK dvoje roditelja, čije su mitohondrije zdrave. 

Očekuje se da prve bebe, začete kombinacijom DNK dvije žene i muškarca, budu rođene već u jesen 2016. godine. 

U Velikoj Britaniji se svake godine rodi 125 beba sa mitohondrijalnom disfunkcijom koja se prenosi preko majke. 

Međutim novi zakon, za koji njegovi zagovornici ističu da predstavlja značajan napredak, nije naišao na opšte odobravanje ni u naučnoj zajednici, ni u društvu. 

Protivnici smatraju da ide previše daleko u smislu genetske modifikacije i da otvara Pandorinu kutiju selektivnog začeća. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije