Nauka

Osjetite ono što osjeća glavni lik knjige koju čitate

Osjetite ono što osjeća glavni lik knjige koju čitate
Osjetite ono što osjeća glavni lik knjige koju čitate

Jeste li se i kada toliko udubili u čitanje knjige da vam se učinilo kao da ste se isključili iz ovog svijeta i oživjeli u tijelu protagoniste? Nova vrsta knjiga mogla bi još više pojačati taj utisak, koristeći se toplinom i vibracijom da bi reflektovala ono što se dešava u knjizi.

Ovaj projekt nazvan Sensory Fiction kreirala je Media laboratorija univerziteta MIT, iz koje objašnjavaju da njihove knjige prikazuju krajolik i određuju raspoloženje, a da se mogu nositi i čitaocu omogućavaju da osjete ono što je osjećao protagonista knjige. Sve to zahvaljujući senzorima i aktuatorima.

Naslovnica knjige je animirana i to tako da odražava promjenu raspoloženja u knjizi, dok pri čitanju određenih pasusa počinje vibrirati.

Promjene emocionalnog i fizičkog stanja glavnog lika knjige tako aktiviraju diskretnu povratnu informaciju uređaja koji se nosi na prsima i leđima te prati brzinu otkucaja vašeg srca i promjene temperature tijela. Naprimjer, ako je lik iz knjige depresivan, LED svjetla na korici knjige će se prilagoditi da bi stvorila ambijent koji reflektuje ovo raspoloženje. Ako je preplašen, jastuci s vazduhom koje nosite na sebi će vas malo stisnuti. U slučaju da ga je sramota uređaj će vas zagrijati i tako promijeniti temperaturu vaše kože.

Za prototip uređaja je izabrano djelo "The Girl Who Was Plugged" Jamesa Tiptreea Jr. sa mnogo emocija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije