Nauka

Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana

Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana
Foto: Anadolija | Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana

Na Samitu u Trstu potpisan je dokument o osnivanju Naučne fondacije Zapadnog Balkana, koja bi finansirala mlade istraživače iz regiona, saopštio je Centar za promociju nauke.

Fondacija bi, prije svega, dodijeljivala grantove mladim naučnicima koji žele da osnuju vrhunske timove i laboratorije u ovoj regiji.

Osim toga, Fondacija bi razvila program finansiranja koji bi pospješio razmjenu naučnika i omogućio saradnju istraživača sa Zapadnog Balkana sa kolegama iz Evrope.

Ovu ideju pokrenula je Angela Merkel 2015. godine na Konferenciji Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kada je izjavila da je od izuzetne važnosti baviti se pitanjem nauke i istraživanja u okviru pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka akademija nauka "Leopoldina" je u saradnji sa Ekspertskom grupom sa Zapadnog Balkana tokom prethodne tri godine radila na razvijanju ove ideje i dala je predlog rada i organizacije fondacije, koji je u Trstu ponuđen na usvajanje predsjednicima, premijerima i ministrima zemalja učesnica Samita.

"Ovo je fenomenalna prilika za istraživače na Zapadnom Balkanu koju ne smijemo propustiti", izjavila je ovim povodom dr Sofija Stefanović, prva dobitnica ERC granta u Srbiji i članica Ekspertske grupe.

"Ukoliko zemlje učesnice Samita usvoje prijedloge iznijete u dokumentu koji je prije nekoliko dana potpisan u Trstu, već od 2019. godine mladi naučnici iz regiona biće u prilici da osvoje prestižni grant čija bi vrijednost mogla da ide i do 750.000 evra", rekla je Stefanović.

Ekspertsku grupu predvodio je profesor Donald Dingvel, prethodni sekretar Evropskog istraživačkog savjeta, u okviru kojeg je razvijen prestižni ERC grant.

Kako je iznijeto u Predlogu rada Fondacije, mladim naučnicima bi bilo na raspolaganju nekoliko programa finansiranja.

Među grantovima ističu se "Tesla" grant, koji bi se dodijeljivao u oblasti prirodnih nauka i medicine, dok bi se u oblasti društvenih i humanističkin nauka dodijeljivao grant "Čabej".

"Marko Polo" grant obezbjeđivao bi finansijsku podršku koja bi podsticala mobilnost naučnika Zapadnog Balkana.

Osim toga, postojale bi i tri dodatne šeme, koje bi podržavale inicijative i ideje u domenu promocije nauke, inovacija i transfera znanja i umrežavanja na nivou Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije