Nauka

Otkriven novi lijek za male boginje?

Otkriven novi lijek za male boginje?
Otkriven novi lijek za male boginje?

Naučnici njemačkog Instituta "Paul Erlih" su u eksperimentima na lasicama pronašli mogućnost da ograniče širenje virusa koji izaziva male boginje.

Kao oružje protiv širenja virusa poslužio im je vještački stvoreni molekul, piše Duetsche Welle.

Naučnici su lasice inficirali Canine distemper virusom (CDV), koji je srodan virusu boginja, a kod lasica izaziva smrt. Tri dana nakon infekcije životinje su tokom dvije nedjelje bile podvrgnute terapiji novim sredstvom. Rezultati su bili pozitivni. Sve životinje su preživjele, kaže Veronika fon Mesling.

Posebno dobra vijest je da su lasice postale imune na virus i da nisu zabilježene negativne nuspojave.

Virusi se razmnožavaju u ćelijama domaćina. U tu svrhu sa sobom u ćeliju unose svoju "opremu", s kojom informacije o nasljednom materijalu mogu proslijediti novim virusima. Jedan enzim, takozvana polimeraza, od esencijalne je važnosti za preživljavanje virusa.

"Naš lijek upravo tu djeluje. On blokira kopiranje genetskog materijala i sprečava razmnožavanje virusa" , objašnjava ona.

Za sada je sredstvo testirano na ćelijskim kulturama i u jednom eskperimentu sa životinjama. Fon Meslingova je svjesna da je to tek početak: "Tu je još više koraka prije nego što se uopšte može razmišljati o testovima na ljudima."

Ukoliko jednog dana lijek dođe na tržište, to bi moglo biti u obliku tablete ili soka.

Sredstvo protiv širenja virusa malih boginja bi umnogome pomoglo, jer širom svijeta godišnje od tog oboljenja umre oko 120.000 ljudi. To je previše, mišljenje je Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja ima cilj da taj virus iskorijeni. Međutim, nedosljedno vakcinisanje u stanovništvu uvijek iznova dovodi do izbijanja te bolesti.

Veliki problem pritom je što je ta bolest visoko zarazna i što se širi brzo među ljudima koji nisu vakcinisani. Zasad je vakcina jedina sigurna zaštita od oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije