Nauka

Otkrivena bista Nikoli Tesli u hotelu "Njujorker"

Otkrivena bista Nikoli Tesli u hotelu "Njujorker"
Otkrivena bista Nikoli Tesli u hotelu "Njujorker"

BEOGRAD - Bista velikom srpskom i svjetskom naučniku Nikoli Tesli otkrivena je u njujorškom hotelu "Njujorker" na Menhetnu, gdje je proveo posljednjih deset godina života.

Otkrivanje biste upriličeno je na tradicionalnoj Memorijalnoj konferenciji u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, čija je tema ove godine bila "Vratimo Teslu u američke škole".

Prota Đokan Majstorović, starješina crkve Sveti Sava u Njujorku, blagoslovio je bistu tokom proteklog vikenda u prisustvu velikog broja Srba, kao i američkih naučnika i profesora, učesnika konferencije i poštovalaca Teslinog rada.

Predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar rekao je da je ovaj događaj od posebne važnosti i predstavlja jedan u nizu pokušaja da se ime srpskog genija koji je svojim izumima zadužio cijelo čovječanstvo otrgne od zaborava.

On je podsjetio da je Fondacija Teslinu bistu, koja je djelo akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, do sada poklonila Ambasadi SAD u Beogradu, gradovima Leskovcu, Banjaluci i Rahveju u američkoj saveznoj državi Nju Džersi, te Frenklin Institutu u Filadelfiji.

"U toku je izrada Teslinih reljefa od bronze, koji će biti poklon za prvih 100 škola u SAD koje uvrste Teslu u školski program, dok će svakoj školi koja usvoji naziv 'Nikola Tesla' biti poklonjena bista", rekao je Lončar.

On je naglasio da je izuzetno zadovoljan odzivom američkih naučnika i profesora, koji podržavaju inicijativu da se Nikola Tesla izučava u američkim školama i dodao da je to jedan od najvažnijih projekata na kojem Fondacija trenutno radi.

"Došli smo do zaključka da je to najbolje što možemo da uradimo. Ako ga Amerika uvede u školski program, uvešće ga ceo svet", zaključio je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije