Nauka

Otkrivena morska neman stara 480 miliona godina

Otkrivena morska neman stara 480 miliona godina
Otkrivena morska neman stara 480 miliona godina

LONDON - Istraživači američkog Univerziteta Jejl i britanskog Univerziteta Oksford otkrili su morsko čudovište nalik džinovskoj lignji, koje je krstarilo okeanima prije 480 miliona godina.

Ovaj zglavkar zastrašujućeg izgleda, nazvan Aegirocassis benmoulae, po marokanskom lovcu na fosile Mohamedu Ben Muli, hranio se poput današnjih kitova, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

"To je bila najveće stvorenje koje je živjelo u to doba", navela je zoolog Alison Dejli sa Univerziteta Oksford.

Morska neman je na glavi imala mrežu od trnja kojom je filtrirala hranu, te je najvjerovatnije bila najstarija poznata predstavnica vodenih džinova koji su se hranili filtriranjem morske vode.

Aegirocašis benmoulae pripada izumrloj porodici anomalocarididae, morskih životinja koje su se pojavile prije 520 miliona godina.

Naučnici, međutim, navode da su dosad otkrivene anomalocarididae bile predatori na samom vrhu lanca ishrane, bliže današnjim ajkulama.

Ova nova vrsta više liči na naše kitove koji, takođe, filtriraju  vodu kroz morske češljeve ili četke koje se nalaze umjesto zuba i služe im za prikupljanje planktona, s tom razlikom što su kitovi iz porodice sisara.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije