Nauka

Otkrivena nacistička laboratorija: U epruvetama ostaci tijela Jevreja

Otkrivena nacistička laboratorija: U epruvetama ostaci tijela Jevreja
Otkrivena nacistička laboratorija: U epruvetama ostaci tijela Jevreja

STRAZBUR - Ostatke tijela spremljene u laboratorijske epruvete i staklenke, nakon 70 godina, pronašao je istraživač Rafael Toledano koji vjeruje kako u zloglasni nacistički laboratorij iz Drugog svjetskog rata skriva puno tajni.

Ostaci jevrejskih žrtava nacističkih plinskih komora bili su podvrgnuti eksperimentalnim istraživanjima povezanima s medicinskim ustanovama na zapadnom dijelu francuskog grada Strazbura, javlja AP.

Istraživači su otkrili pisma za koja se vjeruje da su napisana za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojima je potpisan tadašnji ravnatelj medicinskog instituta u Strazburu. U pismima se navode eksperimentalna istraživanja nad tijelima ubijenih Jevreja koja je provodio zloglasni profesor anatomije, August Hirt.

U pismu se spominju skladišta u kojima su se nalazili uzorci tijela Jevreja ubijenih u plinskim komorama izrađenih po posebnim propisima kako bi odgovarali Hirtovim eksperimentima.

Vjeruje se da se radi o posmrtnim ostacima Jevreja koji su 1943. godine odvezeni u Strazbura koji se tada nalazio pod okupacijom nacista. Dio tijela 86 Jevreja pronađena su u Hirtovom laboratoriju u spremnicima s alkoholom još 1944. nakon oslobađanja Strazbura.

Gradonačelnik Strazbura kazao je kako će biti poduzete sve potrebne mjere da se posmrtni ostaci tijela vrate jevrejskoj zajednici u ovom gradu kako bi bila na primjeren način sahranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije