Nauka

Otkrivene promjene gena povezane sa šizofrenijom

Otkrivene promjene gena povezane sa šizofrenijom
Otkrivene promjene gena povezane sa šizofrenijom

Naučnici su uspjeli da identifikuju više od 100 genetskih varijacija povezanih s visokim rizikom oboljevanja od šizofrenije, čime se otvara put ka boljem liječenju.

Međunarodni konzorcijum genetičara ispitao je 150.000 osoba, od kojih 37.000 oboljelih od te psihijatrijske bolesti, prenosi RTRS.

Naučnici su uspjeli da otkriju 128 nezavisnih promjena na genima u 108 regija ljudskog genoma, od kojih 83 mogu da stvore predispoziciju za oboljevanje od šizofrenije.

Većina tih promjena se odnosi na gene uključene u prenos informacija između neurona (neurotransmitera) kao i u osnovne funkcije pamćenja i učenja.

Šizofrenija, koja se obično javlja u mladosti, pogađa više od 24 miliona ljudi širom svijeta. Bolest se manifestuje akutnim epizodama psihoze, koji mogu uključivati halucinacije, i hronične simptome kao što su intelektualni i emotivni poremećaji.

Iako mnogi ljekovi mogu pomoći, oni liječe simptome psihoze, ali malo utiču na poremećene kognitivne funkcije pacijenta.

Stručnjaci u studiji, objavljenoj u najnovijem broju naučnog časopisa "Nejčer" navode da postoji povezanost gena imuniteta i rizika od šizofrenije, što dodatno pojačava hipotezu o vezi između disfunkcije imunog sistema i te bolesti.

"Ti novi rezultati mogu da podstaknu nalaženje novih vidova terapije protiv šizofrenije", rekao je autor studije Majlkl O'Donavan sa Univerziteta u Kardifu.

"Studija potvrđuje da je genetika jedan od glavnih uzroka bolesti", navodi "Nejčer" u komentaru studije u kojoj je učeštvovalo 300 naučnika iz 35 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije