Nauka

Otvara se prvi srpski edukativni Fab Lab

Otvara se prvi srpski edukativni Fab Lab
Otvara se prvi srpski edukativni Fab Lab

Srbija dobija svoje prvo mjesto za one koje zanima razvoj hardvera, 3D štampa i generalno digitalna fabrikacija — Petnica otvara poznati koncept Fab Lab uz dodatak i onlajn programa koji ga čini dostupnim svima zainteresovanima.

Ovog jula počinje formiranje Fab laba Petnica i povezivanje sa dosadašnjim programima u okviru IS Petnica koji zajednički sprovode NVO Fab Inicijativa (FabIn), Istraživačka stanica Petnica i Univerzitet Metropolitan, i koji je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Fab labovi su radionice za digitalnu fabrikaciju u kojima je “moguće napraviti praktično sve“. Prvi fab lab je napravljen na MIT univerzitetu, a kasnije su se proširili po cjelom svijetu u okviru tzv. mejker pokreta. Fab labovi su blisko povezani sa univerzitetima, naučnim institucijama i školama sa jedne strane, i sa privredom sa druge strane.

Fab Lab Petnica je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmjeren na obuku polaznika – đaka, studenata i nastavnika. Koordinatorka programa je startap zajednici već poznata, Ivana Gađanski, naučnica kojoj nije nepoznat ni svijet biznisa, dobitnica Fulbrajt stipendije i predavač na Metropoliten Univerzitetu. Kako nam je rekla, planira se dosta edukacija i za preduzetnike:

U okviru projekta planiramo da održimo niz praktičnih kurseva, u kojima ćemo polaznicima predstaviti šta je fab lab, šta sve može da se radi korišćenjem digitalne fabrikacije u kombinaciji sa mikrokontrolerima tipa Arduino i Raspberry Pi.

Govorićemo i o vezi fab labova i preduzetništva tj. kako fab lab može da vam koristi ako želite da pokrenete startap — posebno ako govorimo o hardverskim startapima. Imaćemo i kurseve za nastavnike, i ideja je da i učenici i nastavnici, kada se vrate u svoje škole, počnu da razmišljaju o tome kako mogu i sami da prave svoje mini fablabove tj. DYI (do-it-yourself) radionice, i da počnu da razmišljaju i kao preduzetnici.

Petnica je vodeća domaća ustanova i jedno od rijetkih mjesta u zemlji u kome se njeguje istraživanje i radi na davanju podrške mladima koji žele da se bave naukom i tehnologijom. Kako nam rukovodilac Odjeljenja matematičko-tehničkih nauka ove Ustanove, dr Nikola Božić, kaže velika vrijednost ogleda se i u pristupačnosti za nastavni kadar koji se kasnije može i treba proširiti na različite školske sekcije.

U okviru Fab Lab Petnica će svi oni koji imaju ideju da nešto naprave svojim rukama, to moći i da urade. Posebno je važno to što ćemo biti servis školama i nastavnicima. Iako su školske secije na žalost zamrle u prethodne dvije decenije, ipak i među nastavnicima, i među učenicima ima onih koji bi vrlo rado pokrenuli neku od njih.

Fab Lab u Istraživačkoj stanici će biti na usluzi svima onima koji žele da pokrenu svoju sekciju, ali i onima koji bi da unaprede svoju nastavu ili vannastavne aktivnosti. Potrudićemo se da organizujemo i obrazovne programe i za nastavnike i za učenike. Oni će uz pomoć naučenog moći da da nastave da rade u svojim školama, ali i da se vrate u Petnicu kada god to požele. Laboratorije u Petnici će biti otvorene za sve škole, nastavnike i učenike. Istraživačka stanica Petnica će biti hab za sve njih.

U okviru programa predviđen je i onlajn program, tkzv. FabLab@School pristup, koji će obuhvatiti sva predavanja sa projekta i biće na raspolaganju nastavnicima i svim zainteresovanima, sa konkretnim predlozima kako da uvrste digitalnu fabrikaciju u nastavu.

Realizacija projekta počinje na jesen i za početak praktični kursevi biće namijenjeni dosadašnjim polaznicima programa u Petnici, a eLearning kurs će biti dostupan svima.

Osim ovog, Srbija je u procesu dobijanja i još dodatna dva FabLaba u Beogradu — PolyHedra i FabLab Belgrade.

Realizaciju Fab Lab Petnica finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beog

(startit.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije