Nauka

Otvorena najveća "pametna zgrada" u BiH

Otvorena najveća "pametna zgrada" u BiH
Otvorena najveća "pametna zgrada" u BiH

BANJALUKA - Kompanija "Lanaco" Banjaluka danas je svečano otvorila Tehnološki centar ove kompanije, koji je smješten u Poslovnoj zoni "Incel" Banjaluka.

Radi se o prvoj "pametnoj zgradi" u BiH, tokom čije izgradnje se vodilo računa o principima energetske efikasnosti i ugodnom boravku zaposlenih.

Tehnološki centar prostire se na 10.000 metara kvadratnih, dok je njegov kapacitet 600 zaposlenih. Nakon svečanog otvaranja, upriličen je i obilazak Tehnološkog centra za predstavnike institucija, diplomatskog kora, privrednih subjekata, medija i drugih domaćih i inostranih gostiju. Iz "Lanaca" su rekli da Tehnološki centar predstavlja najveću "pametnu zgradu" u BiH, s obzirom na to da se svi procesi u objektima nadgledaju upotrebom softvera posljednje generacije.

Nebojša Ninić, direktor "Lanaca", rekao je da je otvaranje Tehnološkog centra možda najvažniji događaj u istoriji kompanije dugoj 26 godina.

"Ovo je prva zgrada u kojoj se svi procesi upravljaju softverom. Grijanje je na vazduh, nema otvaranja prozora, vrhunska je klimatizacija i ventilacija i ima najveći Data centar u regionu. Znači, najveća koncentracija pameti za obradu podataka je trenutno u ovoj zgradi sada u BiH", rekao je Ninić i dodao da kompanija trenutno zapošljava oko 280 radnika, a da planiraju svake godine zapošljavati 40-50 radnika.

Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, istakla je da ovo pokazuje da mladi ljudi u BiH imaju ogroman potencijal.

"Nadam se da će građani Banjaluke i okruženja iskoristiti ovaj tehnološki centar na pravi način", rekla je Kormakova.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, izrazio je zadovoljstvo što se u Banjaluci nalazi sjedište najjače IT kompanije u BiH.

"Možemo biti zadovoljni što u našem gradu imamo jednu takvu kompaniju, koja u svom projektu napredovanja ima i ovakav jedan, takozvani pametni objekat", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije