Nauka

Pacovi uspješniji od menadžera sa Vol strita

Pacovi uspješniji od menadžera sa Vol strita
Pacovi uspješniji od menadžera sa Vol strita

NJUJORK - Uskoro bi vodeće stručnjake i menadžere sa Vol strita mogli da zamijene - pacovi?!

Rezultati eksperimenata pokazuju da bi pacovi s lakoćom mogli da obavljaju poslove trgovaca na robnim i finansijskim berzama!

Direktor projekta koji se bavi istraživanjem pacova-trgovaca Majkl Markovići tvrdi da je uz pomoć ovih životinja postigao bolje rezultate u trgovanju na finansijskim tržištima nego sa vodećim "hedž-fond" menadžerima?!

"Shvatio sam da bi svaki posao koji ne uključuje interakciju između ljudi mogao da se zamijeni mašinama", kaže Markovići.

U ovom slučaju eksperiment je radio s pacovima, a posao trgovaca na berzi privukao ga je zbog želje da dokaže da je rad tih visokoplaćenih stručnjaka baziran isključivo na prepoznavanju određenih obrazaca i da pacovi mogu da ga rade čak i bolje od ljudi.

"Pacovi imaju veoma razvijenu sposobnost da prepoznaju obrasce, pogotovo u muzici i slikama. Upravo to sam iskoristio u eksperimentu i naučio pacove da prepoznaju tendencije kretanja tržišnih cijena", pojašnjava on.

Bilo je potrebno da prebaci informaciju sa tikera berze u specijalne melodije, imajući u vidu da pacovi veoma dobro reaguju na zvuke, a pogotovo na zvuk klavira.

Tonovi su se mijenjali u skladu sa promjenama cijena na berzi: kada bi cijena skočila - ton bi porastao i obratno, a od vremenske razlike između transakcija zavisio je i modalitet odsviranih tonova.

Majkl Markovići kaže da su pacovi morali da prođu specijalne pripreme tako što im je puštana melodija za stotinjak transakcija dnevno, a oni su morali nakon svake odsvirane melodije da donesu odluku šta će da urade.

"U kavez smo postavili dva dugmeta - zeleno i crveno. Kada god bi pacovi čuli melodiju morali bi da pritisnu određeno dugme u skladu sa tim da li će tržišna cijena određenog proizvoda porasti ili pasti", precizira on.

Za svaku dobru odluku pacovi su dobijali nagradu u vidu hrane, dok bi za svaku pogrešnu dobijali kaznu u vidu slabog elektro-šoka.

Na taj način pacovi su mogli jako brzo da napreduju i da pamte samo obrasce zahvaljujući kojima bi stalno donosili isključivo dobre odluke.

Markovići kaže da su konačni rezultati bili zapanjujući.

Nakon 12 nedjelja, izdvojili su se napredni pacovi koji su donosili samo dobre odluke. Odgajanjem isključivo takvih primjeraka stvorena je druga generacija super-pacova, koji u potpunosti mogu da zamijene vodeće menadžere sa Vol strita.

"Pacovi ne čitaju novine i ne gledaju vijesti i samim tim dodatni faktori ne utiču na njih zbunjujuće, kao na ljude. Oni samo prate signale obrazaca pa je proces odlučivanja pojednostavljen", navodi Markovići.

Pacovi su daleko isplativiji i pouzdaniji od ljudi, a nisu skloni ni podmićivanju, zaključuje on.

Projekat je sada u drugoj fazi, koja podrazumijeva ekperimente na mnogo većem broju pacova odjednom, kao i njihov rad na drugim berzama, uključujući naftu i gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije