Nauka

Paralizovani čovjek pokreće ruku pomoću misli

Paralizovani čovjek pokreće ruku pomoću misli
Paralizovani čovjek pokreće ruku pomoću misli

Čovjek koji je ostao paralizovan poslije saobraćajne nesreće ponovo može da pokreće ruku zahvaljujući električnom implantu ugrađenom u mozak i senzorima u ruci koji primaju signale iz mozga, prenio je danas britanski list Guardian.

Ova eksperimentalna tehnologija je prva u svijetu uspjela da putem neuralne kontrole omogući funkcije šake potpuno paralizovanoj osobi. Tehnologiju je proizveo univerzitet u Klivlendu, u Ohaju.

Bil Kočevar (53), koji je paralizovan ispod vrata pošto je udario motorom u kamion, poslije osam godina opet može da pije i da se hrani bez ičije pomoći.

"Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene", rekao je Kočevar za Guardian.

Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način liječenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugrađeni ispod kože i bežično povezani.

"Do sada smo uspjeli da čovjeku sa tetraplegijom omogućimo da ispruži ruku i hvata stvari, što znači da će moći sam da jede i pije. Sa daljim razvojem, nadamo se da ćemo omogućiti širi krug radnji, što bi značajno pomoglo paralizovanim ljudima", rekao je Bolu Adžiboje, jedan od autora istraživanja.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i prije pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.

Kočevaru je operacijom u dio mozga zadužen za kretanje ruku ugrađen implant povezan s kompjuterom. Bilo je potrebno četiri mjeseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.

Zatim mu je u ruku ugrađeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.

(NN, beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije