Nauka

Pet fantastičnih najava o kvantnoj tehnologiji

Pet fantastičnih najava o kvantnoj tehnologiji
Foto: Ilustracija | Pet fantastičnih najava o kvantnoj tehnologiji

Uz dovoljno sredstava za nastavak istraživanja prvi bi kvantni računari mogla krenuti u redovnu upotrebu već za pet ili deset godina.

Kvantna fizika nije više rezervisana samo za naučnike i naučne geekove. Zahvaljujući razvoju različitih pametnih uređaja i elektronike, inženjeri i znanstvenici sve češće posežu za kvantnom fizikom kako bi napravili korak naprijed u razvoju tehnologije.

Kvantna je fizika u procesu otključavanja nove generacije nevjerovatne tehnologije. Promijeniće kibernetičku sigurnost, materijalnu nauku, istraživanje umjetne inteligencije i meteorologiju, smatra istraživač iz ruskog Kvantnog centra Aleksej Fedorov, prenosi Business Insider.

Upravo se u Rusiji ovih dana održala zanimljiva konferencija o kvantnoj tehnologiji na kojoj su naučnici predstavili nova dostignuća, ali i pokazali što nas čeka u (ne tako dalekoj) budućnosti.

Univerzalni kvantni računar nalazi se iza ugla.

Još 1980-ih godina poznati fizičar Richard Feynman iznio je svoju teoriju o kvantnom računaru. Do danas su brojni naučnici  razvijali tu teoriju o računaru koje koristi kvantno stanje kako bi riješio probleme koji su klasičnim računarima nerješivi.

Zasad je najdalje u razvoju kvantnog računara otišao Mikhail Lukin sa Univerziteta Harvard. On i njegova ekipa razvili su kvantni računar koje koristi 51 kvantni bit kako bi izvršavao proračune, što ga čini najsnažnijim kvantnim računalom dosad napravljenim.

Kvantna tehnologija mogla bi nas dovesti u kontakt s Marsom

Glavni je problem u trenutnoj komunikaciji s bilo kojim tijelom ili uređajem u svemiru udaljenost koju radio signal mora proputovati. U slučaju Marsa to znači da (ovisno o položaju Zemlje i Marsa) signal može putovati od tri do čak 22 minute.

Dr. Arkadij Fedorov sa Univerziteta Queensland i njegova ekipa istražuju kako bi ubrzali taj prenos informacija na velike udaljenosti. Koristeći supervodljive kubite (kvantne bitove), on pokušava prenijeti informacije na magnetskim valovima.

Ako uspiju prebaciti mikrovalove u optičku svjetlost, to bi im omogućilo i slanje informacija na velike udaljenosti s gotovo nikakvim gubitkom kvalitete. Smiješi li nam se u budućnosti međuplanetarni telefon?

Kvantna tehnologija za šifre koje su potpuno sigurne

Švicarska tvrtka ID Quantique već 16 godina proizvodi i prodaje uređaje za kvantnu komunikaciju koje koriste tvrtke, ali i vlade diljem svijeta.

Radi se zapravo o iskorištavanju nečega što se zove "efekt promatrača". Da pojednostavimo, stvorimo li poruku koristeći kvark iz kvantnog svijeta, možemo poslati poruku tako da je ona čitljiva svima osim primatelju. Ako netko presretne poruku, oni ju mijenjaju (jer ju promatraju), a originalna poruka ostaje zaštićena.

Kvantna tehnologija za neprikosnovenu umjetnu inteligenciju

Kako bi umjetna inteligencija zaista zaživjela, treba naučiti strojeve da uče i razmišljaju samostalno. A to zahtjeva veliku količinu računalne snage. Upravo bi kvantna računala sa svojim mogućnostima mogla biti presudna.

Milijuni linija koda koji uče strojeve i zapravo čine umjetnu inteligenciju, na kvantnim bi računalima zaista mogli funkcionirati dovoljno brzo da pomislimo kako uređaj sam razmišlja i donosi odluke.

Iako je nezahvalno procjenjivati kada bi mogli ugledati prava kvantna računala u svakodnevnoj upotrebi, znanstvenici su optimistični. Uz dovoljno sredstava za nastavak istraživanja, prva bi kvantna računala mogla krenuti u redovnu upotrebu već za pet ili deset godina.

To i nije tako daleko da se ne bismo mogli strpiti, zar ne?

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije