Nauka

Pet godina uspješnog rada Inovacionog centra Banjaluka

Pet godina uspješnog rada Inovacionog centra Banjaluka
Pet godina uspješnog rada Inovacionog centra Banjaluka

Kroz Inovacioni centar Banjaluka za pet godina rada prošlo je oko 200 osoba koje su se zaposlile, kreirano je 120 poslovnih ideja od kojih je 48 određeno da budu realizovane, te osnovano 27 preduzeća.

Ovo je istakao ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić u srijedu na konferenciji za novinare povodom obilježavanja pet godina od osnivanja Centra, kojoj je prisustvovala i Vibeke Lilo, ambasadorka Norveške u BiH.

Komić je istakao da je ICBL uspio da ostvari osnovni cilj: kreaciju poslova za budućnost, te da trenutno u ovom centru ima 46 zaposlenih u 11 firmi.

"Inovacioni centar, osim direktne podrške, smještaja i obezbjeđivanja mogućnosti za pristup određenim sredstvima, pruža i mogućnost obuke firmama koje su u inkubaciji", rekao je Komić.

On je dodao da je za razvoj svakog društva, posebno privrede, značajno stvaranje društva znanja, odnosno stalnog podsticanja inovativnosti.

Ambasadorka Norveške u BiH Vibeke Lilo istakla je da ICBL doprinosi ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta i podsjetila da je Inovacioni centar Banjaluka zajednički projekat vlada RS i Norveške, koja je obezbijedila finansijska sredstva.

Direktor ICBL Drago Gverić rekao je da je jedna od uspješnih poslovnih ideja flejmstik - vodootporni štapići za potpalu vatre, koje je "stanar" Inovacionog centra Banjaluka osmislio, patentirao i zaštitio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije