Nauka

Peti festival nauke u RS: Robot i eksperimenti oduševili djecu

Peti festival nauke u RS: Robot i eksperimenti oduševili djecu
Peti festival nauke u RS: Robot i eksperimenti oduševili djecu

Mnoštvom eksperimenata iz fizike, hemije, biologije kao i drugih naučnih disciplina na popularan i zabavan način predstavljena su naučna dostignuća, ali i svakodnevne pojave i procesi koji se događaju u prirodi u okviru petog Festivala nauke, održanog 11. i 12. novembra u banjalučkom Domu omladine.

Planetarijum, robot od lego kockica, hologram, zlatna kiša, eksplozija u epruveti, slonova pasta, hemijski kameleon... neke su od prezentacija koje je više od hiljadu posjetilaca festivala imalo priliku da vide, a sa najljepšim uspomenama sa ove manifestacije otišli su mališani iz vrtića.

I ove godine na festivalu su učestvovali univerziteti iz Republike Srpske, nekoliko srednjih banjalučkih škola kao i Centar za promociju nauke (CPN) iz Beograda.

Otvarajući festival, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić je naglasio da znanje u RS ima dugu tradiciju u mnogim naučnim oblastima i značajne resurse na univerzitetima, među naučnicima i institutima. On je podsjetio da je cilj festivala da uspostavi prisnu komunikaciju između građana i visokoškolskih institucija, koje rijetko imaju priliku da široj publici predstave i objasne značaj naučnih dostignuća za naš svakodnevni život.

"Sadržaj festivala je bio izuzetno bogat. Imamo izglednu budućnost u podsticanju nauke na ovim prostorima. Festivalom je postignuto ono što smo htjeli, a to je izazivanje interesa. Najviše zanimanja pokazuju najmlađi jer imaju priliku da vide brojne prezentacije koje su do sada viđali na filmovima, čitali u knjigama ili gledali u dokumentarcima", rekao je Komić.

Posjetioci, ali i izlagači nisu krili oduševljenje festivalom. Ističući dobru organizaciju i potrebu organizovanja više ovakvih događaja čiji je cilj približavanje nauke djeci, učesnici su se složili da će ponovo doći i naredne godine.

"Ovo je sjajna prilika i način da se nauka približi djeci, na vrlo dopadljiv način. Djeca su oduševljena i ponijeće lijepe utiske sa festivala o kojima će sigurno pričati svojim roditeljima", rekla je vaspitačica Dječjeg vrtića "Neven" iz Čelinca i dodala da su mališani učestvovali u radionici "pomračenje sunca" i "magnetna sila", te dobili naučno odlikovanje za kreativan nastup u izvođenju naučne igraonice koje im je dodijelio Centar za promociju nauke i stvaralaštva.

Nagrade

Na svečanoj akademiji kao završnici festivala dodijeljene su nagrade najboljima u oblasti naučno-istraživačkog rada. Nagradu za najbolju naučno-istraživačku organizaciju dobili su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Najboljim naučnim časopisom proglašen je časopis "Acta Economica", a nagradu je primio Dragan Mikerević. Ljubomir Zuković je primio nagradu za najbolju knjigu u protekloj godini. Nagrađeni su i najbolji mladi istraživači među studentima. Nagrade za naučno-istraživački rad na prvom i drugom ciklusu studija dobili su Ratko Darda i Radoslav Pantić. Nagradu za naučno-istraživački rad na trećem ciklusu studija dobio je Vladimir Vujović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predavanja

Drugog dana festivala organizovana su tri predavanja. Milorad Milinković, poznati režiser, održao je predavanje na temu "Inovativnost i film". Prof. Tijana Prodanović iz Centra za promociju nauke iz Beograda je kroz predavanje "Nauka superheroja" govorila o tome da li priroda može da stvori, a nauka da objasni prave superheroje sa nadljudskim moćima, dok je Zefirino Grasi, glavni urednik "Politikinog zabavnika", imao predavanje na temu "Politikin zabavnik i nauka".

 

 

Prijem za uspješne inovatore

Za predstavnike Saveza inovatora Republike Srpske i inovatore koji su na proteklom "Tesla festu" u Novom Sadu osvojili 45 priznanja priređen je prijem u Ministarstvu nauke i tehnologije. Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić je rekao da Srpska ima izuzetan inovativni potencijal u mladim ljudima, te da je znanje strateška šansa za RS.

"Međutim, kod nas je smanjen broj preduzeća koja preduzimaju inovativne aktivnosti. Inovativna preduzeća su prije svega velika preduzeća, a mi takvih gotovo da nemamo. Inovacije podižu konkurentnost privrede, omogućavaju zapošljavanje i efikasnost u radu, a Ministarstvo godišnje izdvaja oko 150.000 KM za inovatorstvo", rekao je Komić.

Milovan Bajić, predsjednik Saveza udruženja inovatora RS, rekao je da su inovatori iz RS na "Tesla festu" osvojili 45 nagrada, od čega osam zlatnih medalja, te deset prvih nagrada.

Mladi inovator iz Banjaluke Aleksandar Ćurguz osvojio je prvu nagradu na ovom festivalu za inovaciju pancirna ploča, u oblasti terminalne balistike i lične zaštite.*

Ministar Komić otvorio "Infosec":  Informaciona bezbjednost jedan od glavnih zadataka

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić otvorio je u Banjaluci petu "TeleGroup Infosec" konferenciju o informacionoj bezbjednosti i tom prilikom istakao da je podizanje nivoa informacione bezbjednosti značajan zadatak svakog informacionog društva, a "Infosec" konferencija je doprinos nastojanju uspješnog rješavanja tog zadatka.

"U procesu pridruživanja EU, jedan od bitnih segmenata koje treba uskladiti sa evropskim standardima je informaciono društvo. Republika Srpska je prepoznala značaj uvođenja i razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija i veoma je aktivna na regionalnom nivou", izjavio je Komić.

Generalni direktor kompanije "TeleGroup" Banaluka Dragan Zlokapa je istakao da moramo biti svjesni da su informacije jedan od glavnih resursa svake države, a informaciona bezbjednost jedan od glavnih zadataka države.***

Nauka u brojevima

45 nagrada za inovatore na "Tesla festu"

18 izlagača na Festivalu nauke

Komić: Pred studentima su veliki izazovi

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je u srijedu dvodnevni osmi međunarodni naučno-stručni skup "Studenti u susret nauci", koji organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci.

Komić je istakao da su pred studentima, ali i cijelim društvom, veliki izazovi vezani za demografske, ekonomske, socijalne i političke aspekte života, koji se, između ostalog, moraju rješavati znanjem i naukom.

"Ovakvi skupovi predstavljaju priliku za mlade generacije da se na najbolji način priremaju za budućnost jer ćete upravo vi, kroz znanje i inovativnost i njihovu primjenu, tražiti odgovore na izazove konkurentne ekonomije i društva u cjelini", izjavio je Komić.***

Stipendije: Konkurs za studente II i III ciklusa

Ministarstvo nauke i tehnologije raspisalo je u ponedjeljak, 23. novembra, konkurs za dodjelu stipendija studentima II i III ciklusa studija na domaćim i stranima univerzitetima u akademskoj 2015/2016. godini.

Za studente drugog ciklusa iz Fonda "Dr Milan Jelić" biće dodijeljeno osam stipendija u iznosu od po 5.000 KM, a studentima trećeg ciklusa pet stipendija u iznosu od po 10.000 KM. Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Ministarstvo nauke i tehnologije je 29. oktobra objavilo konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa. Za studente koji studiraju na univerzitetima u RS predviđeno je ukupno 270.000KM, a za studente u inostranstvu 252.000 KM.

(PR)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije