Nauka

Petnica otvorila vrata srednjoškolcima

Petnica otvorila vrata srednjoškolcima
Petnica otvorila vrata srednjoškolcima

VALJEVO - U Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva danas su počeli tradicionalni zimski seminari kroz koje će do sredine aprila proći oko 900 srednjoškolaca.

U Petnici će do 16. februara boraviti iskusniji polaznici programa iz istorije, antropologije, primijenjene fizike i elektronike, biomedicine i biologije koji su ranije najmanje godinu dana pohađali te programe, a ove godine radiće samostalne naučnoistraživačke projekte. 

Osim učenika iz Srbije očekuje se još veće učešće njihovih vršnjaka iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, saopšteno je iz ove naučne ustanove za rad sa mladima. 

Zimski programi su prvi u nizu komplementarnih programa za srednjoškolce koji će imati priliku da u Petnicu dolaze nekoliko puta tokom 2015. godine. 

Za rad sa novom generacijom polaznika priprema se i oko 400 stručnih saradnika Istraživačke stanice, uglavnom profesionalnih istraživača sa oko 120 fakulteta i instituta. 

Istraživačka stanica Petnica najveći je evropski centar za specijalizovano vanškolsko naučno obrazovanje mladih, koji svojim raznovrsnim aktivnostima pokriva spektar naučnih oblasti u domenu prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije