Nauka

Planina "obezglavljena" u naučne svrhe

Planina "obezglavljena" u naučne svrhe
Planina "obezglavljena" u naučne svrhe

SANTIJAGO - Izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svijetu započela je u četvrtak velikim praskom, kada je dinamitom raznijet vrh jedne planine u pustinji Atakama, u Čileu.

Ekstremno veliki evropski teleskop (European Extremely Large Telescope - E-ELT), koji na tom mjestu podiže Evropska južna opservatorija (ESO), moći će da pruži astronomima novi uvid u porijeklo univerzuma i pomoći im u istraživanju crnih rupa i vanzemaljskog života.

Izgradnja će trajati najmanje 10 godina, a teleskop će biti pušten u rad dvije godine kasnije.

U prvoj fazi, u koju će biti uloženo 1,4 milijarde dolara, predviđeno je "skraćivanje" brda Armasones za 18 metara. Radnici će morati da prenesu oko 220.000 kubnih metara stijena kako bi se napravila platforma na kojoj će biti postavljen teleskop u obliku "oka", sa ogromnim ogledalom prečnika 39 metara.

Novi teleskop će biti "10 do 15 puta veći od postojećih", navode u ESO.

Zahvaljujući suvoj i hladnoj klimi, kao i odsustvu gradskog svjetlosnog zagađenja, pustinja Atakama pruža idealne uslove za astronomska istraživanja.

Snimak prve eksplozije, koju je grupa inženjera izvela dinamitom, bio je uživo emitovan na čileanskoj televiziji. Radnicima će biti potrebno 16 mjeseci da poravnaju vrh brda.

ESO, međunarodna istraživačka organizacija koja se bavi astronomijom i broji 15 članica, mahom evropski zemalja, upravlja nekolicinom moćnih teleskopa u Čileu, uključujući teleskop VLT (Very Large Telescope) i teleskop ALMA (atacama Large Millimeter/submillimeter Array).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije