Nauka

Počela zimska škola fizike u Trebinju

Počela zimska škola fizike u Trebinju
Foto: Srna | Počela zimska škola fizike u Trebinju

TREBINJE - U trebinjskoj Gimnaziji "Jovan Dučić" danas je otvorena Druga zimska škola fizike, čiji su organizatori grad Trebinje, Republički pedagoški zavod i Društvo fizičara istočne Hercegovine.

Član Društva fizičara istočne Hercegovine Dobroslav Slijepčević rekao je da je ove godine organizacija podignuta na viši nivo - i tematski i organizaciono.

"Trudićemo se da iz godine u godinu napredujemo. To poboljšanje ogleda se i u tome što ove godine imamo i petnaestak polaznika iz svih dijelova Republike Srpske", rekao je Slijepčević.

Slijepčević je istakao da će škola trajati pet dana, te da će polaznici imati priliku da iz drugih uglova sagledaju probleme klasične i savremene fizike.

"Ono što je najvažnije, učesnici će imati laboratorijske vježbe, koje nisu baš zastupljene tokom redovne nastave, jer ih nije lako odraditi. Zato smo im ovdje omogućili neophodnu opremu za vježbe i učenici će moći da se upoznaju o tome kako se dolazi do naučnih rezultata", naveo je Slijepčević.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da ovakvi projekti prestavljaju suštinsku dopunu redovnog nastavnog plana i programa u srednjim školama, te kao takvi učenicima omogućavaju mnogo kreativniji rad.

"Nadamo se da će učenici kroz ovakve projekte uspjeti da rješavaju ne samo konkretne probleme koji se tiču nastave fizike, nego da će razvijati i kritičko mišljenje koje je i te kako potrebno savremenom čovjeku", rekao je Banjak i dodao da će grad Trebinje uvijek pomagati ovakve projekte.

Učenik drugog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja Nikolina Rogan rekla je da je i prošle godine učestvovala u Zimskoj školi fizike.

"Prošle godine je bilo veoma zanimljivo, imali smo priliku da saznamo neke nove stvari. Nadam se da će ove godine biti još zanimljivije", rekla je Roganova.

Učenik trećeg razreda Gimnazije iz Prnjavora Filip Kukavčić očekuje, prije svega, da će unaprijediti svoje znanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije