Nauka

Pomorska laboratorija pretvara vodu u gorivo

Pomorska laboratorija pretvara vodu u gorivo
Pomorska laboratorija pretvara vodu u gorivo

Alhemičari vijekovima pokušavaju da pretvore olovo u zlato, ali je već odavno dokazano da je to nemoguće.

Drugi, sličan san, međutim - pretvaranje vode u gorivo - izgleda da je vrlo moguć. Naučnici u američkoj pomorskoj laboratoriji to su i dokazali kada su uspjeli da pokrenu model aviona koji leti na slanu vodu, piše Glas Amerike.

Prirodni gas i tečna goriva, koja se koriste u raznim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, hemijska su jedinjenja vodonika i ugljenika i uglavnom se dobijaju iz podzemnih rezervi.

Međutim, okeani su takođe ogromni rezervoari vodonika i, sve više, ugljen dioksida, koji iz vazduha dospijeva u slanu vodu i pri rastvaranju ta voda postaje kiselija.

Ekstrakcija tih hemikalija iz okeana i njihovo pretvaranje u vrstu tečnog goriva postalo je moguće uz pomoć najnovijih tehnoloških otkrića, kaže istraživač u američkoj mornarici, Heder Vilauer.

"Uspjeli smo da pokažemo da možemo ponovo spojiti ugljen dioksid i vodonik u laboratoriji i da možemo da dobijemo jednu vrstu tečnog goriva", tvrdi ona.

Taj proces zahtijeva dosta električne energije, koja se, iz ekonomskih razloga, crpi iz jeftinog izvora, poput nuklearnih elektrana.

Očigledno, najefikasnije mjesto za tako nešto bi bilo na nosaču aviona na nuklearni pogon. Vilauer kaže da bi takvi brodovi jednog dana mogli sami da proizvode gorivo za avione.

"To potencijalno može sve da promijeni jer će mornarica ili komercijalne kompanije moći da prave gorivo gdje god im treba, kad god im treba", kaže ona.

Novo gorivo je uspješno testirano na modelu aviona sa dvotaktnim motorom. Za sada, međutim, pravljenje takvog goriva iziskuje više energije nego što gorivo može da proizvede, ali se istraživači nadaju da će uskoro umanjiti taj odnos.

Vilauer kaže da novi proces neće povećati nivo ugljen dioksida u atmosferi, što doprinosi globalnom zagrijavanju.

"Kada ga odstranimo iz morske vode, okean će da ga povuče nazad iz atmosfere jer je u konstantnoj ravnoteži. Nadamo se da će ovo biti neutralan proizvod u pogledu oslobađanja ugljenika", smatra ona.

Naučnici se takođe nadaju da će manje elektrane početi da pretvaraju morsku vodu u gorivo u narednih 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije