Nauka

Prodajom drevne statue krpe rupe u budžetu

Prodajom drevne statue krpe rupe u budžetu
Prodajom drevne statue krpe rupe u budžetu

LONDON - Egipatske vlasti traže od jednog britanskog muzeja da odustane od planirane prodaje 4.000 godina stare egipatske statue, za koju se očekuje da na aukciji dostigne sumu od 6 miliona funti (10 miliona dolara).

Bivši egipatski ministar antikviteta Zahi Havas izjavio je danas za BBC da muzej u Northemptonu, 100 kilometara sjeverno od Londona, nema pravo da proda statuu.

"Mi ne tražimo da se statua vrati Egiptu, već samo da se njena prodaja otkaže", rekao je Havas, s kojim se solidarisao i aktuelni ministar antikviteta Mamduh el-Damati.

Kako prenosi Rojters, satatua je u vlasništvu opštine Nortempton koja želi da je proda kako bi mogla da finansira radove na proširenju muzeja koji posjeduje najveću kolekciju istorijskih cipela u svijetu.

Muzej se zbog planirane prodaje našao na meti kritika i britanske javnosti. Alis Stivenson, kustos londonskog Petri muzeja egipatske arheologije, smatra da prodaja tako rijetke i vrijedne statue potkopava sam smisao postojanja muzeja.

"Ona ne bi trebalo da bude iskorišćena za popunjavanje rupa u lokalnom budžetu", objasnila je ona.

Aukcijska kuća "Kristi", koja je organizator licitacije, saopštila je da ne postoji nijedan razlog za odlaganje ili stopiranje prodaje.

Statuu, visoku 75 centimetara, kupila je porodica lorda Nortemptona u Egiptu 1850. i poklonila je muzeju 30 godina kasnije.

Skulptura predstavlja egipatskog zvaničnika Sehemu sa suprugom. Vjeruje se da potiče iz carske grobnice u Sakari, južno od Gize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije