Nauka

Prodor Gugla u oblast genetike

Prodor Gugla u oblast genetike
Prodor Gugla u oblast genetike

VAŠINGTON - Američki informatički gigant Gugl (Google) pokreće istraživački program u oblasti genetike preko svoje istraživačke laboratorije "Gugl X", objavljeno je danas na veb sajtu zone-numerique.com.

List Vol strit džornal (Wall Street Journal, WSJ) piše da se taj projekat širokih razmjera pokreće radi borbe protiv smrtonosnih bolesti.

WSJ je objavio i da američki gigant radi već više mjeseci na formiranju ogromne baze podataka BS (Baseline Study) koja sadrži neku vrstu karte genetičkog identiteta pojedinaca, da bi se bolje razumjele disfunkcije vezane za smrtonosne bolesti.

Formirana je za taj posao grupa od 70 do 100 zdravstvenih stručnjaka, kojom rukovodi doktor Endrju Konrad, specijalista molekularne biologije, piše na sajtu.

Zadatak je da se što prije otkriju bolesti kod određenih osoba.

Baza molekularnih parametara formirana je na osnovu podataka dobijenih od 175 dobrovoljaca i trebalo bi da bude proširena na više hiljada osoba narednih mjeseci.

Da bi ta baza podataka bila formirana, uzeti su razni uzorci od dobrovoljaca (krv, urin, pljuvačka, suze).

Genetička karta bi mogla da bude napravljena za svaku osobu, sa velikim brojem informacija o svakom ljudskom genomu (skup gena) i tako bi mogao da bude omogućen uvid u zdravstvenu istoriju pacijenta i procjena opasnosti od razvoja bolesti uz pomoć podataka o genetici roditelja određene osobe.

Da bi bila očuvana privatnost dobrovoljaca, podaci će ostati anonimni, neće biti davani osiguravajućim kompanijama i ostaće vlasništvo baze podataka.

Gugl neće moći da raspolaže tim podacima i samo će zdravstveni stručnjaci uključeni u projekat moći da im imaju pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije