Nauka

Pronađene kosti "prave" Mona Lize?

Pronađene kosti "prave" Mona Lize?
Pronađene kosti "prave" Mona Lize?

Italijanski arheolozi koji pokušavaju da odgonetnu identitet žene koja je pozirala Leonardu da Vinčiju za njegovu čuvenu sliku, Mona Lizu, izjavili su prije nekoliko dana da ne mogu sa sigurnošću reći da kosti pronađene u grobnici firentinske crkve pripadaju renesansnoj plemkinji Lizi Gerardini za koju mnogi vjeruju da je bila "prava" La Gioconda.

Stručnjaci su na konferenciji za štampu rekli da su njihova istraživanja pokazala da jedna butna kost iz grobnice pri crkvi Presvete blagovesti u Firenci potiče iz doba u kom je Liza Gerardini umrla.

Prema istorijskim dokumentima ona je sahranjena u firentinskom manastiru 1542.

Vođa istraživanja Silvano Vinčeti kazao je da su arheolozi pronašli malo posmrtnih ostataka i nijednu lobanju, koja bi mogla da im pomogne u utvrđivanju identiteta žene sa slike koja je danas izložena u pariškom Luvru.

Istoričari umjetnosti nisu saglasni oko identiteta dame enigmatskog osmijeha. Jedan broj njih čak navodi da je Da Vinčiju za ovaj portret pozirao muškarac.

Rođena 1479. godine Liza Gerardini je bila supruga trgovca svilom Frančeska del Đokonda (Gioconda) koji je od slavnog renesansnog majstora naručio portret svoje žene.

Mona Liza ili La Gioconda je čuveno remek djelo renesansnog slikara Leonarda da Vinčija. Izrađena je uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije