Nauka

Pronađeni ljudski fosili stari oko 3,5 miliona godina

Pronađeni ljudski fosili stari oko 3,5 miliona godina
Pronađeni ljudski fosili stari oko 3,5 miliona godina

ADIS ABEBA - Etiopski paleoantropolog Johanes Haile-Selasije objavio je da je pronašao ljudske ostatke stare oko 3,5 miliona godina.

Vođa projekta "The Woranso-Mille"  kazao je da je prije četiri godine pronašao ostatke ljudskih zuba i vilice. Prema istraživanjima naučnika, ti ostaci su stari između 3,3 i 3,5 miliona godina.

Kako je kazao Haile-Selasije, arheološka iskopavanja prilikom kojih su pronađeni ovi vrijedni ostaci vršena su na području Afar, u sjeveroistočnom dijelu Etiopije.

Haile-Selasije je kazao da su novotkriveni fosili mnogo drugačiji od fosila ljudskog skeleta starog četiri miliona godina, takođe pronađenog u području Afara. On je naveo da će novi fosili uveliko doprinijeti razumijevanju evolucije.

"Koliko pronađemo fosila o ljudskoj evoluciji toliko ćemo je i razumijevati", kazao je on.

U istraživačkoj ekipi je i Stefani Melilo, koja je 1974. pronašla ljudske fosile, kasnije nazvane Lusi. Kako su istakli naučnici, novotkriveni fosili u odnosu na Lusi imaju dosta manje zube i očuvaniju vilicu. Melilo je navela da ovi ostaci mogu pripadati do sada nepoznatoj ljudskoj vrsti. 

Najpoznatiji fosili ljudskih ostataka, Lusi, čuvaju se u Nacionalnom muzeju u Adis Abebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije