Nauka

Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca djece

Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca djece
Prvi put u Srbiji bez reza operisana srca djece

BEOGRAD - Prvi put u Srbiji urađena je serija intervencija kod djece sa složenim srčanim manama, bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca, u Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Doktor Trong Fi Le iz Bremena u Njemačkoj, koji je u ponedjeljak doputovao u Srbiju, uradio je zahvat na dvoje djece, juče na četvoro, dok će danas imati dva pacijenta.

Tehnika zatvaranja otvora između srčanih komora (Ventrikulkarni septalni defekt -VSD) kod djece, koju je smislio doktor Le, daleko je komfornija za male pacijente i nema komplikacija uobičajenih za klasičnu operaciju.

Direktor Insituta za majku i dijete Radoje Simić rekao je danas novinarima da će doktor Le obučiti domaće ljekare da u bližoj budućnosti obavljaju ovakve intervencije.

Simić, koji je član Nadzornog odbora Budžetskog fonda za slanje djece koja imaju stanja ili povrede koje se ne mogu uspješno liječiti u Srbiji, rekao je da se u praksi potvrdilo da je dovođenje inostranih stručnjaka u Srbiju najbolji, najjeftiniji i najuspješniji model u zdravstvenoj politici.

Načelnik Službe kardiologije na Institutu Јovan Košutić je kazao da se ovaj put uvodi rješavanje najčešće srčane mane, a to je otvor između dvije komore. "To je mana kada postoji otvor na pregradi između lijeve i desne komore. Ta mana se tradicionalno riješava operacijom na otvorenom srcu", objasnio je Košutić.

On je kazao da u svijetu postoje tendencije da se mana riješi transkateterski, bez reza, iz prepone, ali da su dosadašnji sistemi, odnosno, diskovi koji su korišćeni za otvor pretkomorske pregrade u slučajevima otvora komorske pregrade, zbog ozbiljnih komplikacja u velikom broju slučajeva zahtijevali i stavljanje pejsmejkera.

"I to je bila glavna prepreka da se metoda šire primjeni, jer je procenat pacijenata koji je kao neophodnost zahtijevao da se stavi pejsmejker nakon intervencije diskovima bio veliki", naveo je Košutić.

On je naveo da je doktor Le izumio vrstu spirale koja je dosad stavljena kod 450 pacijenata u svijetu i da se do sada nije pojavio slučaj koji je razvio komplikaciju da je potreban pejsmejker.

"I to je glavna prednost ove metode. Mana je što je zanatski teže za postavljanje nego klasično postavljanje diskova i zahtijeva određeno iskustvo i vještine", kazao je Košutić.

Doktor Trong Fi Le objasnio je da je prednost spirale koju koristi to što se prilagođava anatomiji i pokretima srca. On je naveo da je spirala ili opruga žica koja pamti svoju konfiguraciju, tako da se kada se rastegne a potom pusti vraća u svoj prvobitni oblik. Le je naveo da je za uvođenje spirale potreban uzan kateter, za razliku od "kišobrana" i diskova koji zahtjevaju širi kateter, zbog čega je pogodan za malu djecu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovakva intervencija bi u Italiji za jednog pacijenta koštala 15.000 evra, uz dodatne troškove puta i smještaj. Troškovi takve intervencije u Srbiji su pet puta manji. Le je u Beograd došao o trošku Budžetskog fonda za liječenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspješno liječiti u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije