Nauka

Prvi rezultati američke vakcine ohrabruju

Prvi rezultati američke vakcine ohrabruju
Prvi rezultati američke vakcine ohrabruju

VAŠINGTON - Vakcina protiv tumora kože, koju isprobavaju američki naučnici, pokazala je ohrabrujuće rezultate u prvim ispitivanjima.

U eksperimentalnoj fazi, ljekari su vakcinisali tri pacijenta  sa rakom kože, koji su već primali terapiju. 

Kod prvog  pacijenta rast tumora je zaustavljen, kod drugoga su i dalje postojale ćelije tumora, ali su prestale da se šire. 

Kod trećeg pacijenta došlo je do "remisije" - tumori su se znatno smanjili,da bi se nakon nekoliko mjeseci vratili  na prvobitnu veličinu.

Naučnici kombinuju dva najefikasnija pristupa u liječenju raka -  imunoterapiju i personalizovani  pristup. 

To znači da su napravljene  terapeutske vakcine  po mjeri pacijenta, jer se cilja na određene genetičke anomalije u tumoru.

Uprkos tome što je riječ o važnom otkriću, naučnici upozoravaju da je lijek još u ranoj fazi razvoja i testiranja, piše list "Nauka".

Svaki tumor je priča za sebe, što je jedan od razloga zbog kojih ga je teško liječiti. 

Na mutirane gene koji utiču na nekontrolisani rast tumora može se ciljati imunoterapijom koja bolest drži po kontrolom, ustanovili su naučnici  sa holandskog  Instituta za tumore i njihove kolege sa Medicinskog fakulteta u Vašingtonu.

Ako se vakcina pokaže kao uspješna, ljekari namjeravaju da je koriste i u liječenju melanoma, raka dojke, jajnika, kolorektalnog karcinoma i raka pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije