Nauka

Prvi robot-zubar ordinira u Kini

Prvi robot-zubar ordinira u Kini
Foto: Ilustracija | Prvi robot-zubar ordinira u Kini

Jedna žena upravo je bila podvrgnuta prvoj u potpunosti automatiziranom postupku dentalnog implantiranja na svijetu. Kineski robot implantirao je umjetni zub u njena usta bez ljudske asistencije, piše u izvještaju u novinama South China Morning Post.

Robot, koji su razvili naučnici sa Univerziteta Beihang u Pekingu i Stomatološke bolnice pri Četvrtom vojnom medicinskom univerzitetu, orijentisan je u skladu s položajem glave i usta pacijentice te mu je upućen niz uputa – pokreti, uglovi dubina potrebni za ispravno umetanje – prije operacije.

Zatim, nakon nužnih testova i analiza, naučnici su počeli s operacijom. Mašini je bilo potrebno oko sat vremena da ugradi 3D printani zub prilagođavajući se cijelo vrijeme u skladu s pokretima pacijentice.

Stručnjaci, koji su svjedočili operaciji, tvrde da su implanti ugrađeni unutar margine pogreške od 0,2-0,3 milimetara – što je u skladu sa standardima preciznosti nužnim za ovakve operacije.

No, ključna stvar se krije u sljedećem. Čitav postupak obavljen je bez ikakve intervencije ili pomoći medicinskog osoblja koje je nadgledalo operaciju. Doktor Čao Jimin, zaposlenik bolnice, rekao je da robot kombinuje stručnost zubara s tehnologijom kako bi izbjegao greške koje nastaju zbog ljudskog faktora.

Roboti su bili učinkoviti u operativnoj asistenciji zubarima. Ranije u martu, FDA je odobrila Jomija, robotski sistem koji je dizajniran za asistenciju u postupcima dentalnog implantiranja. Ali robot koji može samostalno izvoditi ove operacije, i to s visokom preciznošću, mogao bi odvesti stvari na potpuno novi nivo, posebno  u zemlji kao što je Kina gdje je teško pronaći kvalifikovane zubare.

Od populacije od nekih 400 miliona kojima su potrebni zubni implanti, samo jedan milion godišnje ih to uspije obaviti. Nekvalifikovani zubari, s druge strane, redovno stvaraju daljnje komplikacije za pacijente.

Ideja robota zubara očigledno je obećavajuća, ali bi mogla i podići pitanja oko sigurnosti ljudi koji prolaze operacije. Studija iz 2015. godine iznijela je podatak da se 144 smrti pacijenata dogodilo zbog korištenja mašina – broj koji bi se potencijalno mogao i povećati ako stvari pođu loše.

(geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije