Nauka

Psi na Velebitu namirisali ljudske ostatke stare tri milenijuma

Psi na Velebitu namirisali ljudske ostatke stare tri milenijuma
Foto: Facebook | Psi na Velebitu namirisali ljudske ostatke stare tri milenijuma
Fena

Posebno obučeni psi namirisali su na Velebitu ostatke ljudskog tijela pokopane prije tri hiljade godina, što je tim hrvatskih stručnjakinja otkrio i razvio kao novu arheološku metodu.

Voditeljka arheoloških istraživanja Vedrana Glavaš sa Sveučilišta u Zadru i bivša glavna instruktorka tragajućih pasa HGSS-a Andrea Pintar istražile su na padinama Velebita u blizini Karlobaga pretisorijske grobove i rezultate objavili u međunarodnom časopisu Journal of Archaeological Method and Theory, navodi Hina.

To je prvi put da je neko naučno obradio rad pasa kao biodetektora u arheologiji, razradio metodologiju i postavio referentne kriterije, kaže se u saopštenju književnice Rujane Jeger, koja je pokrenula on-line portal Pasji život.

Osim ljudi u istraživanju su učestvovali psi školovani za detekciju posmrtnih ostataka i tragajući psi: belgijske ovčarke Panda, Satve i Mali, te njemačka ovčarka Arven.

Na lokalitetu Drvišica od pet iskopanih grobova u četiri su pronađena iskopine koje su radio-karbonskom analizom i arheološkom raščlambom materijalnih kultura datirane od osmog do prvog vijeka prije Hrista.

Drvišica je gradina na srednjem Velebitu, kompleksno nalazište koje zahvaća više od 30 hektara primorske padine. U kulturnom smislu obuhvaća razdoblja od osmog vijeka prije Hrista do ranog modernog razdoblja. Uključuje praistorijsku gradinu s nekropolom, rimsko naselje, bizantsku utvrdu i srednjovjekovnu crkvu Sv. Vida.

Iskopine su pronađene tokom slijepe i dvostruko slijepe potrage, naglašava se. Pojam "slijepe potrage" znači istraživanje u kojem psi i rukovodioci ne znaju gdje je grob, a vođa arheološkog tima vjerovatno pretpostavlja gdje bi mogao biti.

"Dvostruko slijepa" potraga znači da grob nije vidljiv i da niko na tom mjestu ne zna je li ciljni miris prisutan ili nije. Psi su uvijek izvođeni slučajnim redoslijedom kako bi se spriječili učinci reda, kaže se u časopisu.

Istraživanje je pokazalo da su posebno obučeni tragajući psi sposobni otkriti vrlo male količine specifičnog mirisa ljudske razgradnje, kao i ukazati na znatno starije grobove nego što je prethodno pretpostavljeno.

Utvrdili smo da je tlo, a u ovom slučaju je to vapnenačka stijena, sačuvalo miris ljudskog raspadanja od osmog do prvog vijeka prije Hrista, kaže se u tekstu i naglašava važnost tragajućih pasa za pretraživanje arheoloških nalazišta.

Međutim, budući da psi slijede mirise a nisu "lokatori tijela", njihov rad treba analizirati s obzirom na geološku podlogu, tlo padine i druge činioce koji bi mogli uticati na položaj mirisa, napominju autorke u arheološkom časopisu.

Andrea Pintar završila je drugi stepen školovanja za instruktorku pasa za detekciju ljudskih ostataka na Vestern Karolina Universitetu, posvetila se korištenju pasa u traženju grobova i osnovala Centar za obuku pasa posebne namjene S-PAS. U časopisnom tekstu potpisana je kao vlasnica "Canine caffea", mjesta za savjetovanje i usluge iz Donje Stubice.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije