Nauka

Ptice su nastale od malih pernatih dinosaurusa

Ptice su nastale od malih pernatih dinosaurusa
Ptice su nastale od malih pernatih dinosaurusa

Naučnici su predstavili dosad najdetaljnije "prodično stablo" ptica, zasnovano na genetskim podacima 48 vrsta.

Njihov cilj je bio da pokažu kako su ptice nastale i kako su se razvijale nakon nestanka dinosaurusa, piše Press.rs.

"Sastavili smo dobro rješeno porodično stablo ptica i pružili jasnu sliku kako su moderne ptice nastale i evoluirale", izjavio je genetičar Guođie Džang sa BGI centra za istraživanje genoma u Šendženu i Univerziteta u Kopenhagenu.

Naučnici vjeruju da su ptice evoluirale od malih, pernatih dinosaurusa. Najranija poznata ptica, archaeopteryx, živjela je pre 150 miliona godina. Istraživači napominju da je većina ptičjih vrsta iz doba dinosaurusa nestala tokom masovnog izumiranja izazvanog prije oko 65 miliona godina udarom asteroida o Zemlju.

"Ptice su dinosaurusi. One su jedini rod dinosaurusa koji je preživio masovno izumiranje", rekao je Ed Braun, profesor biologije na Univerzitetu Floride.

Analiza je bila usmjerena na grupu poznatu kao neoaves kojom je obuhvaćeno gotovo svih 10.000 i više danas poznatih ptičjih vrsta.

Njena evolutivna eksplozija trajala je 10 do 15 miliona godina nakon masovnog izumiranja, koje je otvorilo brojne ekološe niše koje su dotad zauzimali drugi dinosaurusi i leteći reptili (pterosauri).

Tokom ovog "velikog praska" nastalo je 95 odsto današnjih ptica, kazao je Erih Džarvis, neurobiolog sa Ðuk Univerziteta.

Velike ptice neletačice poput nojeva su najstarija grana u porodičnom stablu. Naučnici su naveli da je genom kokoške vjerovatno najbliži od svih ostalih vrsta pretku ptica.

Ispostavilo se, takođe, da su krokodili pticama najbliži rođaci, te da je njihov zajednički predak živjeo prije 240 miliona godina, a da su flamingosi bliži golubovima nego pelikanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije