Nauka

Radojičić: RS ima pretpostavke za ravoj programiranja

Radojičić: RS  ima pretpostavke za ravoj programiranja
Radojičić: RS ima pretpostavke za ravoj programiranja

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić izjavio je na otvaranju manifestacije "ProgrameRSijada" da Republika Srpska ima veoma dobre pretpostavke za razvoj oblasti softvera, odnosno programiranja.

"To je zanimanje potrebno i korisno. To je nešto što ima i sadašnjost i budućnost. Oni koji se namjeravaju baviti ovom strukom sigurno neće imati problema sa zapošljavanjem, što je izuzetno važno", rekao je Radojičić.

On je istakao da ta oblast daje intelektualni proizvod, koji je mnogo više plaćen nego manuelni, dodajući da ona lica koja se bave softverom imaju mogućnost prodaje svojih proizvoda i na domaćem i na stranom tržištu.

Radojičić je naglasio da je prodaja pametnog proizvoda nešto što treba preporučiti svima u izboru budućih zanimanja.

Govoreći o "ProgrameRSijadi", koja okuplja najuspješnije učenike informatike, Radojičić je ocijenio da je dobro što se takvi đaci okupljaju i što im se posvećuje pažnja.

"To je nešto što nedostaje, jer se u obrazovnom sistemu Srpske često mnogo pažnje posvećuje najslabijim đacima", smatra Radojičić.

Na ovogodišnjoj "ProgrameRSijadi" učestvuje 17 učenika iz osam opština/gradova Srpske koji su pokazali najbolje znanje na republičkom takmičenju iz informatike.

Ova manifestacija se treći put održava u banjalučkoj Gimnaziji, a tokom pet dana, uz predavanja i rad na programima, mladi informatičari će imati priliku i da posjete neke od domaćih kompanija koje se bave ili su vezane za ovu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije