Nauka

"Ratnik" - oprema ruskog vojnika budućnosti

"Ratnik" - oprema ruskog vojnika budućnosti
"Ratnik" - oprema ruskog vojnika budućnosti

Ministarstvo odbrane Rusije ove godine započinje serijske narudžbine bojeve opreme vojnika budućnosti - "Ratnik". Ona predstavlja spoj najnovijeg streljačkog naoružanja, efikasne komplete zaštite, sredstva za vezu i izviđanje.

Tokom ove godine predviđena je kupovina nekoliko desetina hiljada novih kompleta za kopnenu vojsku. Posebna pažnja u opremi će biti poklonjena zaštiti vojnika na polju bitke. Pancir će biti ojačan keramičko-kompozitnim panelima i štitiće od pogodaka iz streljačkog naoružanja, između ostalog, mecima koji probijaju pancir. Kombinezon od vlakna aluteksa može da izdrži pogodak gelera granata i mina. U komplet ulazi i streljačko naoružanje. U septembru 2013. godine za potrebe "Ratnika" su bile obavljene probe novih automatskih pušaka radi zamjene AK-74. Iako nije poznato koja je automatska puška izabrana, mnogi eksperti smatraju to javnom tajnom, jer je vjerovatno riječ o automatu kalašnjikov pete generacije AK-12 čije probe će biti završene na proljeće ove godine.

Zasad se ne zna da li će AK-12 popuniti opremu "Ratnika". Naravno, on gađa preciznije u poređenju sa običnim automatom kalašnjikov, u njemu se koriste novi materijali. Ima nosač na koji može da se postavi različita oprema: noćni nišani, čak manji numerički kompleks. Odlikuje se univerzalnošću, udobnošću u korišćenju i mnogo manjim trzajem, što povećava preciznost paljbe.

U opremanju vojnika budućnosti učestvovalo je na desetine ruskih odbrambenih preduzeća i naučnih centara

Odluka o tome šta će ući u komplet "Ratnik" biće donijeta u Generalštabu i Službi naoružanja. Šta će oni odabrati, teško je reći. Uz to "Ratnik" je samo osnova za prelazak na novu opremu. A razne jedinice će koristiti svoje naoružanje koje im je neophodno. Motorizovane streljačke mogu da budu naoružane jednim automatom, obavještajci drugim, snajperi puškom. Veća pažnja će biti poklonjena sredstvima za vezu, navigaciju i upravljanje. Kako je pokazao oružani konflikt u Južnoj Osetiji 2008. godine, upravo kod ovih dijelova opreme ruskih vojnika uočljivi su bili nedostaci. Veza vojnika na polju bitke ostvarivana je s izraženim poteškoćama. U "Ratniku" ovi problemi treba da budu riješeni.

Zasad je sistem za vezu najproblematičniji. To su pokazale sve probe i testiranja, između ostalog, i prošle godine. Kada je riječ o sredstvima navigacije, onda vojska ima primjedbe povodom težine radio-stanice, stabilnosti veze, njenom zatvorenošću. Ruski proizvođači sredstava veze imaju šta da ponude vojsci, ali ova tehnika treba da bude lagana, da izdrži sva testiranja posebno ona s hladnoćom, vrućinom, vodom, a veza pri svim ovim testiranjima treba da bude stabilna.

U sastav "Ratnika" ulazi strijelac koji sadrži sredstva za vezu, ukazivanje cilja, informacije i prepoznavanje. Strijelac osigurava vezu ne samo među pojedinim borcima u toku izvođenja operacije, već i sa komandnim centrom.

Težina "Ratnika" je 20 kilograma, to je šest kilograma manje nego kod francuskog ekvivalentnog kompleta koji je nazvan FELIN. U opremanju vojnika budućnosti učestvovalo je na desetine ruskih odbrambenih preduzeća i naučnih centara. Tako da je "Ratnik" otjelotvorenje naprednih naučnotehničkih ideja i inovacionih rješenja uz korišćenje najnovijih materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije