Nauka

Razvijen polučasovni test za ebolu

Razvijen polučasovni test za ebolu
Razvijen polučasovni test za ebolu

TOKIO - Japanski istraživači saopštili su danas da su razvili novu metodu za otkrivanje prisustva virusa ebole u roku od 30 minuta, uz pomoć tehnologije koja će ljekarima olakšati postavljanje dijagnoze.

Profesor Điro Jasuda i njegov tim sa Univerziteta Nagasaki saopštili su da je ovaj proces jeftiniji od sistema koji se trenutno koristi na zapadu Afrike, gdje je virus ubio više od 1.500 ljudi.

"Nova metoda je jednostavnija od sadašnje i može da se koristi u zemljama gdje nema skupe opreme za testiranje", rekao je Jasuda agenciji AFP.

On je dodao da je sistem spreman za isporuku, ali da ga još niko nije zatražio.

Jasuda je rekao da je njegov tim razvio način za naglašavanje gena specifičnih za virus ebole u uzorku krvi ili neke druge tjelesne tečnosti.

Potom se postojećom tehnikom ribonukleinska kiselina /RNK/ izvlači iz svih virusa prisutnih u uzorku krvi. RNK se zatim koristi za sintezu viralne dezoksiribonukleinske kiseline /DNK/, koja se miješa sa naglašenim genima i zagrijava na temperaturu od 60 do 65 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko je ebola prisutna, DNK specifičan za ovaj virus izdvaja se u roku od 30 minuta. Tokom ovog procesa tečnost postaje gasovita, pa postoji vizuelna potvrda, rekao je Jasuda.

Trenutno ljekari primjenjuju metodu kojom se uzorci zagrijavaju i hlade više puta, a proces traje oko dva časa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije