Nauka

Rekonstruisan Ocijev glas

Rekonstruisan Ocijev glas
Rekonstruisan Ocijev glas

Naučnici su uspjeli da rekonstruišu glas Ocija, ledenog čovjeka čiji su ostaci stari 5.300 godina pronađeni u Alpama, na granici Italije i Austrije.

Koristeći CT skenere naučnici su uspješno replicirali najpribližniji glas muškarca iz bronzanog doba.

Tim naučnika je uspješno oživio glasne žice, grlo i usta Ocija što im je omogućilo da digitalno proizvedu njegov glas,odnosno vokale.

Tim je upotrijebio fizičke informacije o Ocijevom grlu što je kombinovao sa podacima o tome kako to utiče na akustičnu energiju koju će da generiše.

CT snimci omogućili su naučnicima da digitalno pokrenu Ocijevu ruku, lobanju i rekonstruišu kičmu i kost koja podupire jezik bez oštećenja samog leša.

Matematički modeli i softver su korišteni da se prikupe informacije o gustini i tenziji vokalnih žica i gustini i sastavu tkiva grla, piše danas "Dejli mejl".

Naučnici vjeruju da je Ocijev glas imao frekvenciju između 100 i 150 herca, što je u skladu sa današnjim prosječnim muškarcem.

"Ne možemo reći da smo rekonstruisali Ocijev originalni glas, jer nam nedostaju neke krucijalne informacije", rekao je Rolando Fustos, vođa projekta i laringolog u bolnici San Mauricijo u Bolcanu.

Ocija su otkrila dvojica šetača 1991. godine, a istraživanja u proteklih 25 godina dala su uvid istraživačima u to kako je izgledao život čovjeka oko 3.300 godine prije nove ere u vrijeme bronzanog doba.

Prema dosadašnjim istraživanjima, Oci je ubijen strijelom koja ga je pogodila u predjelu ramena.

U trenutku smrti  imao je odjeću napravljenu od kože ovce, koze i krave, a na tijelu je pronađena 61 tetovaža, urađena mješavinom biljaka i drvenog uglja.  Značenje samih tetovaža i dalje je misterija.

Utvrđeno je da je imao smeđe oči, srodnike na Sardiniji i da je bio netolerantan na laktozu. Takođe, bio je sklon srčanim problemima, a u trenutku smrti imao je navjerovatnije 46 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije