Nauka

Roboti mijenjaju ljude u nuklearnim elektranama

Roboti mijenjaju ljude u nuklearnim elektranama
Foto: N.N. | Roboti mijenjaju ljude u nuklearnim elektranama

Na međunarodnom forumu Atomekspo u Sočiju, ROSATOM je predstavio i novu generaciju nuklearnih elektrana i robote koji podižu bezbjednosti i mijenjaju ljude.

Na štandu kompanije RosRao (ROSATOM) može se vidjeti robot koji imitira čovjeka i koristi se za rad u zonama sa visokim zračenjem, na primjer kod radioaktivnog otpada.

Dmiriji Kučerov iz RosRao je rekao Tanjugu da je taj model robota antropomorfni, sa rukama i šakama, kao i da može da imitira čovjekove pokrete sa velikom preciznošću i da koristi ručni alat.

"Može da ga kontroliše operator sa udaljenosti od 100 metara", dodao je on.

Ekipa Tanjuga je snimila i hologramsku prezentaciju Rosatoma, uz pomoć dvije robotske ruke, pod nazivom "Globalno partnerstvo - zajednički uspjeh", a koja predstavlja aktivnosti Rosatoma na gradnji nove generacije nuklearnih elektrana "VVER 1200".

Andrej Karatušev iz Rosatom je kazao da su u pitanju reaktori "VVR 1200" da je pikazan cijeli sistem nuklearne elektrane odnosno ostrva po pitanju bezbjednosti "Tri plus" generacije nuklearki.

"Riječ je o bezbjednosti i odgovornosti Rosatoma i ruskog nou - hau", dodao je on.

Na primjer, Rusija gradi nuklearku u Turskoj "Akuju" koji obuhvata četiri energetska bloka sa ruskim rekatorimma VVER 1200 genracije "Tri plus" koji su u skladu sa najvišim tzv. postfokušimskim standardima bezbjednosti, a kapacitet svakog energetskog bloka je 1.200 megavata.

Potpredsjednik Rosatoma za centralnu Evropu Vadim Titov je rekao Tanjugu da Rosatom danas gradi najsavremenije nuklearne stanice VVER 1200 genracije "Tri plus".

"Tu su najstrože mjere bezbjednosti koje je formulisala međunarodna zajednica, poslije havarije u Fukošimi 2011. godine. Preduzimaju se sve mjere kako ne bi došlo do neke havarije i da se spriječi eventualan negativan uticaj na okolinu i ljude".

Titov ističe da se sve te mjere danas primjenjuju u ruskim nuklearlnim stanicama.

"Važno je podvući da je naš projekat o kome govorim već i napravljen i pušten u rad na nekoliko mjesta u Rusiji. Na primjer, prošle godine u okviru tog projekta smo pokrenli prvi blok drugog reda Lenjingradske eletrostanice. Tamo se, takođe, grade još tri bloka. Očekujemo da ćemo u bližoj budućnosti iz iste serije pokrenuti i blokove u Belorusiji", naveo je on.

Kako kaže, isti projekat se danas razvija u partnerskim zemljama, u Turskoj, Mađarskoj, Bangladešu i drugim.

Istakao je da se na Atomekspu mogao vidjeti visok nivo tehnološkog razvoja projekata Rosatom uključujući i robota koji mijenja čovjeka prilikom rada sa radioaktivnim otpadamo.

"Osnovni princip našeg rada je da nema nikakvog negativnog uticaja na čovjeka i okolinu čak i u najgorim priorodnim katastrofama. Sve novitete i tehnologije koje vidite kod nas se pravi isključivo kako bi se povećala bezbjednost", dodao je Titov.

Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja, najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. u organizaciji Državne korporacije za atomsku energiju ROSATOM.

Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije