Nauka

Robotics Expo 2105: Roboti drže predavanja, administriraju, masiraju

Robotics Expo 2105: Roboti drže predavanja, administriraju, masiraju
Robotics Expo 2105: Roboti drže predavanja, administriraju, masiraju

Roboti svakim danom sve više i više postaju neizostavan dio naše svakodnevice

Koliko je daleko otišla tehnologija u smjeru robota u ulozi predavača, administratora ili masera pokazao je dvodnevni sajam robota i robotike u Moskvi, Robotics Expo 2015.

“Ove godine, kao što je to bio slučaj i ranije, ostavili smo mnogo prostora za robote koji se koriste u obrazovanju, posluživanju i za obavljanje kućanskih poslova. Ovi roboti ne privlače pažnju samo sugrađana već i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta. Na sajmu izlažemo i bespilotne letjelice. Različiti roboti se koriste u zemljoradnji te vojnom i industrijskom sektoru”, pojasnila je jedna od organizatora festivala Yevgeniya Klepa.

Najviše pažnje privukao je robot učenika Tehničkog Instituta u Moskvi, koji radi kao pomoćnik šefa odjela na institutu. Za njegov rad nagrađen je punjenjem baterija. Ovakve vrste robota koji se na slične načine koriste u obrazovnom sistemu učenici su i više nego dobro prihvatili.

Prema viđenom u Moskvi tokom dva dana koliko je trajao sajam vidljivo je kako postoji sve veći broj djevojaka koje zanimaju roboti i sve što ih okružuje.

Na sajmu su se mogli vidjeti i hostese oslikane različitim tehnikama kako bi što više izgledale kao roboti.

(NN, net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije